'Gaming en Cinema hebben wat met elkaar'

Nieuws

BREDA - Marijke de Bie is Artistiek Directeur bij het Film Festival Breda. Zij bepaalt een groot deel van het programma en regelt de organisatorische kant.

Om optimaal voorbereid te zijn heeft Marijke andere filmfestivals in Nederland bezocht.“We kijken dan waar de gaten zitten die wij kunnen opvullen. Er is nog zoveel te doen. Wij willen met dit filmfestival gaming linken aan graphic design. Kijk, cinema is qua omzet even groot als gaming. Second life op internet is mateloos populair en heeft veel invloed op de grote cinema. Die twee werelden hebben wat met elkaar.”

Hoewel het filmfestival eind maart van start is gegaan, is Marijke de Bie al veel langer bezig om alles op poten te zetten. “We zijn 1 november begonnen met de organisatie van het filmfestival. We kiezen dan welke films vertoond worden, welke gasten we uitnodigen, welke filmmakers aanwezig zijn, enzovoort.” De gasten die het festival bezoeken genieten van de films en evenementen eromheen, maar beseffen vaak niet hoeveel werk erin is gestopt om alles goed te laten verlopen. “Het is een hoop geregel. We moeten bijvoorbeeld hotels en eten regelen voor betrokken mensen als sprekers, filmmakers en medewerkers. Daarbij kijken we naar wie we passpartouts geven en wie dagkaartjes. Ook moeten we regelen hoe we de gasten op locatie krijgen. We hebben drie mensen uit India over laten komen. Regel dat maar eens.”

Buiten films zijn er vele extra’s die het filmfestival zo bijzonder maken. Zo worden er debatten georganiseerd, lezingen gegeven en worden er seminars aangeboden.