Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

Opinie: Breda een gewone provinciestad

Opinie

BredaVandaag.nl biedt politici, ondernemers en direct betrokkenen de kans hun mening te geven over de Toekomst van Breda. Vandaag in aflevering 4, Patrick van Lunteren, fractievoorzitter van de SP. "Breda moet zich niet mee laten slepen in groter en mondialer."

Elke gezonde stad heeft ambities en wil mee in de vaart der volkeren. De vraag is alleen welke vaart en welke volkeren. Als het aan de SP ligt houdt Breda het simpel. Breda blijft een gezellige, Bourgondische stad met karakteristieke, herkenbare dorpskernen. Een stad waar iedereen met plezier woont en werkt en waar anderen graag naar toe komen voor een dagje shoppen of relaxen op een van onze vele pleintjes en terrassen.

Gezellig en Bourgondisch houdt in dat we ons niet laten meeslepen in de race naar steeds groter en mondialer. Zonder ons op te willen sluiten achter dijken lijkt het de SP verstandiger om in te zetten op lokale middenstand en kleinere ondernemers. Die hebben binding met buurten en wijken en maken de stad levendig.

Voor de carrière van een wethouder is het vast prachtig om de grootste Megajumbo van Nederland Breda binnen te halen. De keerzijde is dat diezelfde Jumbo de nekslag betekent voor bedrijvigheid in de buurt. De winkeltjes bij u de hoek zullen de deuren moeten sluiten. De SP blaast die Jumbo liever af. Laten we die projectontwikkelaars vragen het geld te investeren in de buurten en de binnenstad. Dat komt de stad op lange termijn meer ten goede. Die grote concerns leveren netto ook geen werkgelegenheid op voor Bredanaars. In tegendeel, de grootste werkgever in Nederland is immers nog altijd het midden en klein bedrijf.

Met plezier wonen in Breda betekent wat de SP betreft dat er veel geïnvesteerd gaat worden in buurten en wijken. Veel flats en woningen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Wat je goed onderhoud en opknapt hoeft niet gesloopt. En wat je niet sloopt hoef je ook niet bij te bouwen. Dan komt elke nieuwe woning direct bovenop de bestaande woningvoorraad. Als we een beetje doorbouwen kan binnen 8 jaar iedereen wonen in een eigen huis.

Lekker shoppen en terrasjes pikken kan natuurlijk alleen als je voldoende geld hebt. Breda staat hoog in het rijtje gemeenten als het gaat om het gemiddelde inkomen. Tegelijkertijd heeft Breda ook het grootste verschil tussen rijk en arm. Het is volgens de SP schandalig dat in zo’n rijke stad nog zoveel mensen op en zelfs onder de armoedegrens leven. Dat hoeft helemaal niet. De SP zal zich altijd blijven inzetten voor deze mensen; eerlijk delen wat we hebben.

Allerbelangrijkste is wel dat we het ook in de toekomst samen gaan doen. Met 180-duizend mensen dicht opeengepakt moeten we elkaar wel wat ruimte gunnen. De SP zal zich daar graag voor inzetten. Breda kent gelukkig nog niet de problemen als in Veenendaal of Gouda. Zo ver hoeft het hier ook allemaal niet te komen. Laten we vooral investeren in leuke activiteiten voor en met de jongeren in de stad. Een goede start is al als iedere wijk een jeugdhonk heeft waar altijd iets te beleven valt. Wat tolerantie tegenover elkaar kan ook geen kwaad. De buurman die altijd zeurt over scooterlawaai wordt nooit een vriend. Het kan, als u het wilt.

Dit verhaal verwoordt de mening van Patrick van Lunteren, fractievoorzitter van de SP, en maakt deel uit van een serie over de Toekomst van Breda.