Ondanks de regen in de ochtend was het weer erg druk bij de vrijmarkt in Princenhage. foto Perry Roovers
Ondanks de regen in de ochtend was het weer erg druk bij de vrijmarkt in Princenhage. foto Perry Roovers

Van heinde en verre naar vrijmarkt Princenhage

Economie

PRINCENHAGE – Struinen over de vrijmarkt op zoek naar oude boeken, kinderspellen of tweedehands kleding; dat kan zondag tijdens de jaarlijkse Vrijmarkt Princenhage. “Mensen komen van heinde en verre.”

Dit jaar vindt de vrijmarkt voor de negentiende keer plaats. Honderden kraampjes en stands zullen op de Haagweg, Esserstraat, Esserplein, Nieuwe Heilaarstraat en Posthoornstraat te vinden zijn. Er worden elk jaar tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers verwacht.

De vrijmarkt is in de loop der jaren flink uitgebreid. “Er staan dit jaar ongeveer 500 stands. Toen we negentien jaar geleden begonnen, was er maar één straat beschikbaar”, vertelt Jan Hemmer, secretaris van de Stichting Vrijmarkt Breda-Princenhage.

“Na een jaar was er al een verdubbeling van het aantal bezoekers, dat bleef stijgen. Nu hebben we zoveel straten en kruispunten in beslag genomen dat we van de gemeente niet meer verder mogen uitbreiden.”

Op dit moment is iedereen van de organisatie bezig met het regelen van onder andere de laatste open plekken voor kramen. Zo ook Ria Remie, de vrouw van mede-organisator Peter Remie.

“Vrijdag is een drukke dag. De lege plaatsen op de vrijmarkt worden vandaag nog ingevuld, dus er staan constant mensen bij mij en mijn man aan de deur die nog een plaatsje willen”, vertelt ze. Die mensen kunnen voor 15 euro een plek reserveren.

Over de weersverwachting maakt Remie zich geen zorgen. “Als de zon schijnt zijn mensen relaxter, maar als het regent is het niet minder druk. De meeste zijn echt op zoek naar iets en laten zich dus niet tegenhouden door het weer.”