Afbeelding

'Verdubbeling parkeertarief tegen misbruik dagkaart'

Economie gratis parkeren

BREDA – De verdubbeling van het dagtarief in de Bredase parkeergarages is volgens verkeerswethouder Wilbert Willems om het misbruik van de dagkaart tegen te gaan. Het oude bedrag van zeven euro was volgens Willems bovendien ‘te laag’.

“Mensen die een aantal uur in de parkeergarage staan en dus eigenlijk het uurtarief moeten betalen, kochten voorheen een goedkope dagkaart voor zeven euro. Dat is eigenlijk niet de bedoeling”, zo legt Willems uit. “Het dagtarief is echt bedoeld voor mensen van wie de auto een nacht in de garage blijft staan.”

De verdubbeling van het dagtarief moet dat nu dus tegen gaan. Dat de gemeente in 2008 een half miljoen euro tekort komt op de parkeerinkomsten is volgens de wethouder dus niet de hoofdreden. “We hoopten in 2008 op 14 miljoen euro aan parkeerinkomsten, dat hebben we dus niet gehaald. De tarieven lopen nu wel meer gelijk met andere gemeenten.”

De VVD wordt ‘niet blij’ van de verhoging. De partij maakt zich al sterk voor het feit dat als winkels dicht zijn, automobilisten ook geen parkeergeld meer hoeven te betalen. “De vraagt nam al af en zorgde voor minder schaarste”, zegt VVD-lijsttrekker Klaas Dijkhoff in een reactie. “Maar de prijs stijgt wel. Zo worden we niet de meest gastvrije stad, nee.”

“Het is een paradox”, vindt de lijsttrekker. “Eerst gooi je het parkeertarief omhoog omdat je wilt dat er minder mensen met de auto naar de stad komen. Daarna gooi je het tarief omhoog omdat er minder mensen met de auto naar de stad komen en de inkomsten achterblijven. Dat is wel een wat ouderwetse manier.”

>> Overzicht Parkeren in Breda