Scholen passen rooster aan WK-wedstrijd Oranje aan

CENTRUM – Bredase scholen houden rekening met het WK. Het Stedelijk Gymnasium in Breda geeft leerlingen vrij als Nederland maandag haar eerste wedstrijd speelt tegen Denemarken tijdens het WK. “Het zouden maar rumoerige lessen worden.”


Ook bij de Avans Hogeschool heeft de Roostering en Toetsingorganisatie (RET) rekening gehouden met het eventueel samenvallen tentamens en wedstrijden van Oranje. "We hebben alle academies getipt dat het Nederlands Elftal speelt", zegt RET-medewerker Dimphy de Vries. "Zoiets wordt nog wel eens over het hoofd gezien, waardoor de academies het tentamen op het laatste moment alsnog willen verschuiven."

Het Stedelijk Gymnasium hanteert naar eigen zeggen een aangepast rooster. “Uiteraard hebben we er heel goed over nagedacht en gesproken”, zegt conrector Bertie Moons. “We hebben uitvoerig de revue laten passeren hoe we de lessen toch konden laten doorgaan. De conclusie was dat als de lessen zouden doorgaan, het dan wel rumoerige lessen zouden zijn.”`

Avans denkt dat dat voor de opleiding Social Studies in Breda wel meevalt. Dat is de enige academie die haar tentamen op maandagmiddag heeft gepland. ‘Maar dat zijn ook typische meidenopleidingen’, lacht De Vries. ‘Daar zul je niet veel studenten vinden die er wakker van liggen.’

Maandag 14 juni kort het Gymnasium in totaal zeven lessen in met 15 minuten. Ook heeft de school pauzes ingekort om tijd te winnen. “De leerlingen zijn dan om 12.45 uur klaar. Leerlingen die lang moeten reizen krijgen zo ook de tijd om vroeg thuis te zijn.”

Daar staat wel tegenover dat de leerlingen voldoende huiswerk meekrijgen om de lessen alsnog goed te kunnen volgen. “We maken er geen gewoonte van”, zegt Moons. “Mede door de hype die wij en de media er van maken, hebben we hiertoe besloten.”

Avans verwacht niet dat er in eens bergen studenten niet komen opdraven. “Maar er zijn altijd wel studenten die toch liever naar de wedstrijd kijken en het tentamen later herkansen.”