SP: 'Namens wie spreekt het Retail Platform?'

Politiek

CENTRUM – De SP vraagt zich af namens wie het Retail Platform spreekt in verband met het instellen van extra koopzondagen. Naar aanleiding van een informatieavond voor kleine ondernemers uit de binnenstad twijfelt de partij over de legitimiteit van het Platform.

De socialisten organiseerden de avond, omdat zij geluiden hoorden van ondernemers die niet bekend waren met het advies van het Retail Platform om het aantal koopzondagen te verruimen tot zo’n 20 dagen.

De opkomst van kleine winkeliers was dinsdagavond met zo'n 10 ondernemers laag te noemen. Wel vertelden enkele ondernemers niet door hun eigen winkeliersvereniging te zijn geïnformeerd. Dat is reden voor de SP wethouder Cees Meeuwis te vragen of hij het Platform een goede gesprekspartner vindt.

De gemeenteraad heeft besloten het koopzondagenbeleid te versoepelen door een toerismebepaling op te nemen in het winkeltijdenbesluit. Het college van burgemeester en wethouders stelde toen voor de ondernemers zelf te laten beslissen hoeveel extra dagen gewenst zijn.

De SP is benieuwd naar de respons die het Retail Platform heeft gehad onder de peiling van de ondernemers uit de binnenstad. De socialisten wilden eerder al weten waarom het Platform niet met alle ondernemers sprak.

Volgens de aanwezige voorzitter Jos Koniuszek van het Retail Platform is dat onmogelijk en niet hun taak. Hij stelt dat de organisatie een overkoepelende functie heeft die contacten legt met de winkeliersverenigingen. Ook wijst hij op de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers.

Ondanks de lage opkomst deze avond ziet de SP toch aanleiding zich meer in te zetten voor de winkeliers. Daarom wil de partij eveneens de vorige week opgezette enquête onder de middenstanders uitbreiden.

“Er waren twee voorzitters van winkeliersverenigingen aanwezig, maar die hebben niets van het Platform vernomen. Dat vinden wij vreemd. Hoe kan de gemeente praten met een partij die niemand echt hoort”, aldus SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren.