Afbeelding

Horeca wil constructief aan de slag in binnenstad

Politiek

CENTRUM – Een groot aantal horecaondernemers uit de binnenstad wil graag constructief de problemen in de binnenstad aanpakken. Donderdagochtend kwamen uitbaters en politici samen om zaken als veiligheid, de verjonging en natuurlijk de sluitingstijden te bespreken.

Het moet een eerste stap zijn in een verbeterde samenwerking met alle betrokkenen. “We willen eens niet overkomen als klagers, maar de situatie positief benaderen. We willen het beste voor de stad. Dat geldt voor ons als ondernemers, maar net zo goed de inwoners en het uitgaanspubliek”, zegt een van de organisatoren Nanda Koomans.

Het onderwerp waar op dit moment het meeste beroering over bestaat is met voorsprong het sluitingstijdenbeleid. Menig horecaondernemer ziet het als de motor achter de verslechterde situatie in de binnenstad en het is de centrumbewoners een doorn in het oog.

“We willen betrokken worden door de gemeente en als gesprekspartner serieus genomen worden. We zijn tenslotte ervaringsdeskundige. We zien graag wat vaart achter de evaluatie van het sluitingstijdenbeleid en wachten liever niet tot december”, aldus Koomans uitbater van onder meer Het Hart van Breda.

Er waren vandaag ook enkele politici aanwezig en naar aanleiding van de bijeenkomst heeft de SP inmiddels al vragen aan het stadsbestuur verstuurd. Maar het gaat Koomans niet alleen om de sluitingstijden, benadrukt ze. Veiligheid, de verjonging, verpaupering en de leegstand zijn ook belangrijke onderwerpen. Daarom volgt op korte termijn een vervolggesprek met politiek Breda.

Koomans: “Ik ondervind op dit moment met mijn zaken op de Grote Markt weinig overlast, maar dat is een korte termijn gedachte. Uiteindelijk verspreidt de slechte sfeer zich door heel de stad. We zijn op zoek naar een oplossing voor iedereen."