foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Nieuwe samenwerking West-Brabantse gemeenten

Politiek

BREDA – Breda en achttien andere gemeenten in West-Brabant gaan hun samenwerking intensiveren in het nieuwe West-Brabanthuis. Verschillende onderwerpen waarvoor tot nu toe aparte samenwerkingsverbanden waren moeten zo beter op elkaar worden afgestemd.

Als alle betrokken gemeentebesturen akkoord gaan, wordt hiermee op 1 januari 2011 het ‘West-Brabanthuis’ een feit. Deze nieuwe organisatie met medewerkers die nu voor verschillende samenwerkingsverbanden werken, vestigt zich in buurgemeente Etten-Leur.

Volgens de Bredase wethouder Wilbert Willems zorgt de samenwerking voor een betere efficiëntie. “Eén organisatie is beter dan allemaal aparte kantoortjes”, meent de wethouder.

Het uitgangspunt in de regeling is het bundelen van krachten en efficiënt en effectief inzetten van bestuurlijke en ambtelijke capaciteit in tijden van noodzakelijke bezuinigingen. Als de gemeenteraad van Breda instemt met de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant moeten vanaf 2012 de organisatiekosten tien procent (300-duizend euro) lager zijn dan de huidige kosten.

Alle 19 gemeenteraden willen medio november besluiten over deelname aan de nieuwe gemeenschappelijke regeling.