Afbeelding

Materiaal en mankracht genoeg, bouwkennis ontbreekt

Economie

CENTRUM – Genoeg mensen en hout, maar niet de bouwkennis om aan de onderwijsschaarste te voldoen. Gevolg: veel kinderen in Nicaragua gaan niet naar school. Voor de in Breda geboren Kristel de Krijger genoeg redenen om iets te ondernemen.

Om geld in te zamelen voor haar Stichting Samen Scholen houdt De Krijger, die nu met man en kind in Utrecht woont,een benefietfeest in Brooklyn op 19 oktober; You are Invited - Dancing for Charity.

Tijdens een reis naar Nicaragua in 2007 werd ze veel aangesproken door de lokale bevolking. “Wij willen onderwijs, ga eens praten met jullie regering in Amerika”, kreeg ze te horen. “Weten zij veel waar Nederland ligt, de boodschap van die mensen was in ieder geval duidelijk”, meent De Krijger.

Hoewel de stichting begin 2008 nog slechts een idee was, staat er sinds april dit jaar al een school in de stad Puerto Cabezas, in het noordoosten van het straatarme Midden-Amerikaanse land. Gebouwd met bouwmaterialen en mankracht uit Nicaragua.

“Daar gaat het juist om”, vindt de oprichter van de stichting. “Je kunt een school bouwen, maar als niemand daarna weet hoe je deze moet onderhouden of repareren, is er van de nieuwe school na vijf jaar weinig meer over. Ons uitgangspunt was dan ook louter en alleen de mankracht en materialen van de Nicaraguaanse bevolking te gebruiken.”

Alleen de kennis komt uit Nederland. Samen met vrijwilligers van de TU Delft en de Hogeschool Utrecht heeft de stichting een manier bedacht om duurzame scholen te bouwen. In april ging de eerste school voor ruim 160 leerlingen open. “Met Nicaraguaanse onderwijzers, want ook daar is een overvloed aan.”

De stichting moet het vooral hebben van donateurs uit de vriendenkring en kleine fondsenwervingacties in Utrecht. Bovendien is De Krijger bezig een grote rederij zover te krijgen de stichting financieel te ondersteunen. “En natuurlijk aanstaande 19 oktober. Het wordt een mooi feest, met bekende Bredase dj’s als DJ Funkadelic, Bjorn Wolf, Funkerman, Kabale und Liebe en DJ Biggi. Entree is vijf euro en die gaan rechtstreeks naar de nieuwe school in Nicaragua.”

Meer info over de stichting op: http://www.stichtingsamenscholen.org