foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Raad: duidelijkheid over begrotingsgat van 15 miljoen

Politiek

BREDA – Breda heeft over 2010 in de boeken al veel bezuinigd, maar de gemeenteraad Breda vraagt zich toch af waar het geld vandaan moet komen om een begrotingsgat van 15 miljoen te dekken.

In de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond stonden de begrotingswijzigingen ter discussie. Die voorzien in een bezuiniging van tien miljoen euro voor dit jaar. Omdat het Grondbedrijf, dat grond koopt en verkoopt voor de gemeente, alleen al kampt met een tekort van ruim 23 miljoen, moet de gemeente nog meer bezuinigen. Aan die gewijzigde plannen wordt uiteindelijk niet getornd.

Een motie van de PvdA om het subsidieplafond in het onderwijsachterstandsbeleid in 2011 inhoudelijk en financieel onverkort uit te voeren, werd raadsbreed gesteund een aangenomen.

Het Bredase voorbeeld voor de bezuiniging is het verdwijnen van de kerstbomen op plein en in dorpen en wijken. GroenLinks bombardeerde de vergadering dan ook tot ‘kerstboomraad’. “Het blijft een goed voorbeeld”, vindt voorman Selcuk Akinci. “De begroting was net zoals een kerstboom jarenlang goed opgetuigd en verder opgetuigd, maar is uiteindelijk bezweken onder zijn eigen gewicht.”

Onder andere de PvdA, de SP en Trots op Nederland willen weten hoe het college van B&W het gat van 15 miljoen gaat dichten. “Je kunt ook geld lenen bij bijvoorbeeld de Bank van de Nederlandse Gemeente”, opperde SP-voorman Patrick van Lunteren. Daarnaast vindt Van Lunteren dat het wachtgeld van oud-wethouders omlaag kan.

De PvdA vindt dat het college andere middelen moet aannemen om het gat op te vullen. “Bijvoorbeeld door de toeristenbelasting in te voeren.” “Geld lenen kost ook geld”, vindt de VVD. “Dat staat ook op de financiële bijsluiter”, aldus Patrick Ernst.

Wethouder Saskia Boelema van Financiën is het er ook niet mee eens. “De BNG zou me uitlachen als ik met een dergelijk voorstel kom. Je mag dat alleen lenen voor investeringen.” Waar het geld dan wel vandaan moet komen, verduidelijkt Boelema niet. “Daar gaan we ons nog over buigen. Maar de keuzes worden in ieder geval nog pijnlijker.”