Afbeelding
Simone Vos

Proef in garage de Barones tegen files

Nieuws

CENTRUM – De gemeente onderzoekt wat de meeste effectieve maatregelen zijn voor het verminderen van de fileproblemen bij gagrage de Barones. Parkeergarage wordt bij wijze van proef op de zaterdagen 20 en 27 november gereserveerd voor uitsluitend kortparkeerders.

Met het vrijmaken van 110 extraparkeerplaatsen wil de gemeente onderzoeken of dit een positief effect heeft op het fileprobleem. Op zaterdagen, koopavonden en koopzondagen ontstaan namelijk rondom de haven en De Barones vaak lange files.

‘Bij de herinrichting van de haven is gekozen voor ruimtelijke kwaliteit. Dit is gelukt maar er is daardoor minder ruimte voor verkeer. Dat leidt regelmatig tot files voor parkeergarage De Barones waardoor de binnenstad op drukke momenten slecht bereikbaar is. Ook het bus- en fietsverkeer hebben hier last van’, ze stelt de gemeente.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: “We bekijken momenteel welke maatregelen mogelijk zijn om dit probleem op te lossen. Eén van de voorgestelde maatregelen is om garage De Barones alleen te gebruiken voor kortparkeerders. Maar we gaan ook nog andere zaken onderzoeken. Zodra het parkeerverwijssysteem PRIS goed functioneert kan ook dat een bijdrage leveren.”

Busmaatschappij Veolia heeft intussen de diensten op de drukke dagen geschrapt. Fietsers moeten met enige regelmaat afstappen doordat door de verkeersdrukte de ruimte op de weg slecht wordt benut. Hierdoor gaan de meeste tweewielers over de stoep. Of de brandweer en ziekenwagens last van de drukte hebben is onbekend.

“Het is heel erg vervelend voor de fietsers, maar er is voldoende ruimte”, zegt een woordvoerster van de gemeente. “We kunnen er niets aan doen. Het is aan de automobilist zelf om plaats te maken. Van de hulpdiensten hebben we geen signalen dat er problemen zijn.”