Afbeelding

PvdA: wietpas en aanpak drugscriminaliteit bespreken

Politiek

BREDA – De PvdA wil het invoeren van de wietpas en de aanpak van drugscriminaliteit nog eens goed bespreken. De partij wil het onderwerp op de agenda van de raadscommissie bestuur van 27 januari zetten.

De sociaaldemocraten vragen zich af in hoeverre minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid een dergelijk (pasjes)systeem de stad kan opleggen. Ook vraagt fractievoorzitter Miriam Haagh zich af welke juridische ruimte de stad kent om dit voorstel alsnog naar de prullenbak te verwijzen.

Te meer omdat een groot deel van de raadscommissie aangaf toen aan zo’n systeem niet als oplossing te zien voor de drugsproblematiek in Breda. “De straathandel en de daarbijbehorende overlast zal hierdoor toenemen, omdat veel mensen zich niet willen of kunnen registreren om voor een dergelijke pas in aanmerking te komen. Juist in grenssteden moet dit een extra aandachtspunt zijn en moet hier niet te licht over gedacht worden”, aldus de fractievoorzitter.

Haagh gaf eerder te kennen geen voorstander te zijn van het invoeren van de wietpas. De partij maakt zich zorgen over de criminaliteit aan de achterdeur die straks wordt aangepakt aan de voordeur. Haagh wil weten bij wie de verantwoordelijkheid ligt wat betreft de financiële als de uitvoerde kant.