http://www.bredavandaag.nl/nieuws/onderwijs/40321/2010-12-09/markenhage-wil-schoolcampus-wordenfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/onderwijs/40321/2010-12-09/markenhage-wil-schoolcampus-wordenfoto Erik Eggens

Markenhage wil schoolcampus worden

Algemeen

EMER – Waar nu Markenhage staat, moet vanaf medio 2013 een schoolcampus staan. De vrijeschool het Michaël College verhuist in 2013 van Prinsenbeek naar Markenhage en krijgt daar een eigen gebouw. Ook heeft de school de wens twee extra gymzalen te bouwen

Markenhage aan de Emerweg staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen, stelt rector Eric Boerhout. Het is overvol in de aula als Boerhout dan ook terecht opmerkt dat de huidige locatie van de school te klein is geworden.

“De vrije school krijgt dan ook een apart gebouw voor haar 200 leerlingen”, legt de rector uit. “Dat wordt een heerlijke kluif voor de architect; het gebouw moet namelijk aansluiten bij de onderwijsvorm.” In 2013 moet het Michaël College uit het gebouw aan de Vijverstraat in Prinsenbeek. Het ROC, eigenaar van het gebouw, heeft er andere plannen voor.

En omdat er tussen het Markenhage en de vrije school al een lange samenwerking is, verhuist de school naar de Emerweg. Op de plek waar nu de fietsenstalling staat, realiseert de school in nauwe samenwerking met Building Breda een volgens Boerhout ‘antroposofisch gebouw’. De fietsenstalling gaat deels onder de grond.

“Het zijn allemaal nog ambities”, benadrukt de rector. “Het plan is dat we medio 2013 hier staan om een lintje door te knippen. We staan aan het begin van een grote klus; een campus bouwen.”

Als de plannen van Boerhout doorgaan, betekent dat ook dat de school in de avonduren wordt gebruikt en het stempel wijkfunctie meekrijgt. “De meeste”scholen worden van acht tot vier gebruikt en dan gaat de deur op slot”, legt Boerhout uit. “In dit plan realiseren we ook een theater, werkplaatsen en ateliers waar ook buurtbewoners terecht kunnen. We leggen de nadruk op cultuur.”