Een winterzonnetje en koopzondag: Sinterklaas  sloeg zijn slag. foto Janet Olde Wolbers
Een winterzonnetje en koopzondag: Sinterklaas sloeg zijn slag. foto Janet Olde Wolbers

Alle zondagen shoppen in Breda

Zakelijk

BREDA – Het wordt alle zondagen shoppen in Breda. De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het college de toerismebepaling op te nemen, zodat het de winkeliers vrijstaat op zondag open te gaan. Wel is in de binnenstad afgesproken gebruik te maken van maximaal 19 dagen.

Wethouder Cees Meeuwis legt de vrijheid bij de ondernemer. Hij gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering wel aan in te grijpen wanneer het mis dreigt te gaan. Hij spreekt in die zin van de ‘handremmethode’.

’“Als we in de zomer al aan de 23 dagen zitten en er ontstaat onrust dan gaan we het anders doen. Maar in eerste instantie ligt het bij de winkeliers”, aldus Meeuwis.

Het CDA zei niet gelukkig te zijn met de vrijstelling. Ze hadden van veel winkeliers bezorgde berichten ontvangen. Toch stemde ze in met het voorstel. “We zien liever geen verontruste ondernemers”, zei raadslid Linda van Beek. “We hebben aangedrongen op een breed draagvlak. Daarom zijn we blij met het convenant.”

De PvdA had daar geen goed woord voor over. Raadslid Ruth Giebels snapte niet dat de christen-democraten geheel tegen de lijn van het landelijke CDA voor openstelling is. “Het lijkt er op dat jullie de zondagsrust hebben ingeruild voor rust in de coalitie.”

Volgens de SP werdt het voorstel doorgedrukt en is er juist geen duidelijk beeld van wat de ondernemers willen. Joyce van der Sanden drong tevergeefs op aan uitstel van een half jaar om toch nog eens de mening te peilen.

VVD-raadslid Cees van der Horst vond juist dat het Retail Platform met een gedegen onderzoek had aangetoond dat er voldoende draagvlak is. “Het is juist in deze economische moeilijke tijd goed voor de detailhandel.”

Een aantal partijen stelde in ieder geval voor een evaluatiemoment in te passen, zodat na een jaar wordt bekeken hoe de periode voor de winkeliers en de bewoners is verlopen.

Het is nog niet helder hoeveel zondagen andere winkelcentra open zullen zijn. In het centrum is daarvoor tussen de ondernemers een convenant van 19 dagen opgesteld. Meeuwis: “De vrijheid zal even wennen zijn. Maar ik verwacht dat de ondernemers er zelf uit zullen komen.”