Bredanaar toont liefde voor Frankrijk op markt

Zakelijk

CENTRUM - Het is een opvallende verschijning op de markt. De grijze HY-bus van Bredanaar Jelle Verschuur. Sinds 1 oktober staat hij elke vrijdagmorgen op de Grote Markt in Breda met zijn Citroen ingericht als Frans delicatesse winkeltje. “Het gaat erg goed. Alleen vandaag wat minder, maar dat zal door de sneeuw komen”, aldus de delicatesseverkoper.

Nog niet zo lang geleden werkte de marktkoopman nog als accountmanager bij een grote kaashandel in Nederland. Hij was het zat om alleen maar naar de prijs van een product te kijken. Verschuur: “Zolang het maar zo goedkoop mogelijk was, naar de kwaliteit werd niet gekeken.”

In zijn winkel zijn exclusieve producten uit Frankrijk te krijgen. “In groothandels vind je de producten die ik verkoop niet. Ik proef ook alles zelf voordat ik het in mijn winkel zet, dus de laatste maanden heb ik lekker gegeten”, zegt de Frankrijk-verslaafde.

Verschuur heeft zijn passie voor Frankrijk van zijn opa en oma overgenomen die een vakantiehuisje hadden in het land. “Er zijn mensen die door Frankrijk rijden om zo snel mogelijk naar Spanje te komen. Gelukkig zijn er ook mensen die hun vakantie vieren in het Franse land en terugkomen met een auto die door zijn veren is gezakt van alle Franse producten die ze meeslepen.” Voor die mensen is deze kraam bedacht, zo beaamt Verschuur.

De Brabantse Bourgondische stijl is een beetje te vergelijken met die van de Fransen. “Ik heb een zakenpartner die met zijn wagen in Amstelveen staat, maar die deed het in het begin beduidend slechter dan ik”, zegt Verschuur trots. "De Brabanders houden wel van kwaliteit en lekker eten."

Zijn droom is om de markt weer nieuw leven in te blazen. “De markt van tegenwoordig verloedert een beetje en is niet meer zo populair als vroeger. Ik zou het liefst allemaal van dit soort winkeltjes zien, elk met hun eigen specialiteit. Dat mensen weer naar de markt komen omdat juist daar de kwaliteit te halen is”, zegt de marktkoopman.