Veiligheidsglas als optie tegen steekincidenten

Nieuws

CENTRUM – Acht steekincidenten in twee maanden in het stapcentrum is te veel en dus wil burgemeester Van der Velden met horecaondernemers om de tafel. Het moet veiliger, is zijn eis.

Van der Velden (PvdA) maakt zich zorgen om een toename van het aantal steekincidenten tijdens het stappen in de binnenstad. Veel van die steekincidenten gebeuren door middel van kapotte glazen. “Stappen moet plezierig en veilig zijn”, meent hij.

Zo zou begin dit jaar een tiener met een glas zijn gestoken. Hij liep ernstig letsel aan zijn neus op. De burgemeester constateert dat glazen uit horecabedrijven steeds vaker als steekwapen worden gebruikt. De burgemeester wil dan ook in overleg met ondernemers hoe dit probleem aan te pakken.

De invoering van veiligheidsglas zou een oplossing kunnen zijn, zo een woordvoerster van de gemeente. “Gesprekken moeten uitwijzen hoe horecaondernemers hier in staan en wat hun oplossing zou kunnen zijn. Vooralsnog is er nog niets zeker.”

Peter Werther, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Breda, vindt dat dit probleem gezamenlijk moet worden aangepakt. “Het probleem heeft vele vaders”, stelt hij. “Er is glas op straat, dat mag inderdaad niet. Daarvoor nemen wij als horeca onze verantwoordelijkheid.”

Maar Werther vindt ook dat de detailhandel die alcohol in glas verkoopt mag aanschuiven bij het overleg. “Jongeren kopen massaal bierkratten bij de supermarkt waarvan de flessen ook op straat belanden. De horeca pakt dit probleem zelf nog aan door het glas zoveel mogelijk binnen te houden. Portiers letten hier heel streng op.”

Het beste zou volgens Werther zijn het probleem bij de wortels aan te pakken. “Wie veroorzaakt dit? Die jongeren die met glas steken. Keihard aanpakken en straffen voor hen verdubbelen. Maar om nu alleen naar de horeca te wijzen, gaat me te ver. We moeten dit samen doen.”