Een blik in de nieuwe bibliotheek in Brabantpark. foto Guido van der Kroef
Een blik in de nieuwe bibliotheek in Brabantpark. foto Guido van der Kroef

Bibliotheek moet nog 400-duizend euro bezuinigen

Economie

CENTRUM - De bibliotheek Breda heeft voor 2011 het begrotingstekort van 725-duizend euro deels opgelost. “We hebben het tekort van 325-duizend euro inmiddels wegbezuinigd en de rest van het bedrag is eenmalig bespaard”, geeft Jettie Rattink, directeur van de Nieuwe Veste en Bibliotheek, aan.

In april gaat er een beleidsvoorstel naar de gemeente waarbij de bibliotheek aangeeft hoe ze de resterende 400-duizend euro wil besparen. “We kijken vooral naar huisvesting”, legt de directeur uit. “Er is al besloten dat niet het bibliotheekgebouw het belangrijkst is, maar de functie van de instelling.”

In Hoge Vucht zit al een bibliotheekvestiging die zijn accommodatie moet delen met een bank. “We zijn aan het kijken waar we de bieb nog meer kunnen onderbrengen. Je ziet ook steeds meer bibliotheken met het uiterlijk van een boekwinkel.”

Daarnaast heeft de bibliotheek tal van andere bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd, verklaart Rattink. “Zo worden nieuwe vacatures tijdelijk niet meer ingevuld en kijken we goed hoe we het personeel zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.”

Bij een aantal bibliotheken is al een selfservice systeem doorgevoerd dat personeel scheelt. Rattink vervolgt: “Bij bezuinigingen kun je bijvoorbeeld er ook voor kiezen om minder nieuwe boeken in te kopen.”

In april voert de bibliotheek het definitieve plan in bij de gemeente.