NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

Afspraak huurbetaling NAC en gemeente in gedrang

NAC

STEENAKKER – De gemaakte afspraak tussen NAC Breda en de gemeente over de huurbetaling komt in het gedrang. Reden is dat de verwachte tv-gelden van de Eredivisie CV (ECV) later worden uitbetaald. Wethouder Alfred Arbouw maakt bekend dat hierdoor de vordering op de voetbalclub de eerst komende acht tot negen maanden oploopt met maandelijks 25-duizend euro.

Zowel betalingen van de periodieke uitzendrechten als de eindafrekening van de ECV vallen later dan het geval zou zijn. De gemeente en de club zeggen beide dat daardoor de situatie is gewijzigd ten opzichte van het bestaande betaalschema dat dateert uit 2009.

De voetbalclub zou volgens afspraak de ECV-gelden direct doorsluizen naar de gemeente, zodat de ontstane huurachterstand zou worden ingelopen. Uit de brief die de wethouder aan de gemeenteraad stuurde, blijkt dit niet meer mogelijk.

NAC mocht de huur achteraf aan het einde van een kwartaal overmaken, zodat de voetbalclub meer financiële ruimte zou hebben. Nu kan NAC niet maar aan die verplichting voldoen.

‘Per 31 januari bedroeg de huurvordering 471-duizend euro, waarvan 225-duizend huurachterstand. De verwachting is dat in februari weer een uitbetaling komt van de ECV van ongeveer 100-duizend euro’, zo staat vermeld in de brief.

Hierdoor zou de totale achterstand komen op 125-duizend. Maar dat dreigt dus op te lopen. De club zegt dat de huur ruimschoots kan worden betaald en dat het alleen wachten is op de uitbetaling van de ECV. De gemeente meldt dat gesprekken zullen volgen zo gauw NAC een nieuw bestuur en directeur heeft aangesteld.