foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Overname Intergas wacht op goedkeuring raad

Economie

BREDA – De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten die de aandelen in handen hebben van het energiebedrijf Intergas gaan akkoord met een overname door netbeheerder Enexis. Dat meldt wethouder Saskia Boelema: “Nu moeten de gemeenteraden het goedkeuren.”

Woensdag werd een bijzondere aandeelhoudersvergadering belegd, waarin de colleges samen met het bestuur van Intergas de overname bespraken. Volgens Boelema stemden die unaniem voor de transactie.

Enexis en de Intergas Holding bereikten eind januari al overeenstemming. Als aandeelhouder verwacht Breda een minimale opbrengst van een miljoen euro voor de gemeentekas. Boelema informeerde toen direct de gemeenteraad over de mogelijke overname.

De wethouder schat dat ongeveer 100 miljoen euro overblijft om te verdelen onder de aandeelhouders. “Ik moet heel voorzichtig zijn, maar ik denk dat Breda zo’n 1 a 2 miljoen kan overhouden aan de verkoop”, zei Boelema vorige maand.

Intergas Energie is eigenaar en beheerder van een gasdistributienetwerk in Midden- en West-Brabant met circa 148.000 aansluitingen. Het bedrijf realiseerde in 2009 een omzet van bijna 30 miljoen euro. Bij de onderneming werken ruim 60 medewerkers die allemaal overgaan naar Enexis.

In deze regio is Enexis al verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit. Het streven is de transactie voor eind mei af te ronden. De omzet van Enexis bedroeg in 2009 1,4 miljard euro binnen een gebied met 2,6 miljoen klanten. De overname van Intergas financiert Enexis uit eigen middelen. Ook Enexis is in handen van publieke aandeelhouders: zes provincies en een groot aantal gemeenten.