27 augustus 2009. Beetje bij beetje verdwijnt de suikerfabriek van de CSM uit het stadsbeeld van Breda. foto Serge Mouthaan
27 augustus 2009. Beetje bij beetje verdwijnt de suikerfabriek van de CSM uit het stadsbeeld van Breda. foto Serge Mouthaan

‘CSM-terrein niet geschikt voor evenementen’

Cultuur evenementen

CENTRUM – De lege vlakte van het CSM-terrein die dicht tegen het centrum aanligt is niet geschikt voor evenementen. Dat zegt Jan Willem van der Klaauw, de secretaris van de Raad van Bestuur van het concern dat eigenaar is van het gebied achter het spoor.

De ontwikkeling van het CSM-terrein zorgt voor veel speculaties. Vanaf het moment dat bekend werd dat de plannen van de gemeente voor een woonwijk aldaar in de ijskast staan is de geruchtenstroom in gang gezet. Zo deed deze week het verhaal de ronde dat de organisatie van het Breda Ballon Fiësta zijn oog had laten vallen op de grond van de voormalig suikerfabriek.

“Ik hoorde via via wel van het plan van het Ballon Fiësta, maar we hebben geen officieel bericht ontvangen. We hebben al vaker een verzoek gehad om het gebied ergens voor te gebruiken. We kunnen niet iedereen daarin tegemoet te komen. Dat doen we dan ook bewust niet. Daar is geen beginnen aan”, meent de secretaris.

Sinds de sloop van de suikerfabriek is gerealiseerd, zijn al vaker ideeën geopperd om het terrein een andere invulling te geven. Van ondermeer een parkeerplaats tot een stadspark.

Het lijkt dus een utopie om zomaar een tijdelijke invulling te geven aan het CSM-terrein. Zoveel valt op te maken uit de woorden van Van der Klaauw. “Het terrein leent zich niet voor evenementen. Het is simpelweg niet geschikt. Dat komt doordat er in het hele gebied nog fundamenten aanwezig zijn. Het is een hele grote klus die te verwijderen.”

Daarnaast valt nog maar te bezien of CSM behoefte heeft op korte termijn iets te ondernemen. Het concern denkt dat er ook marktpartijen zijn die de fundamenten juist kunnen gebruiken. “Er kunnen kopers zijn die dat handig vinden. Het blijft natuurlijk ons eigendom. Vergeet ook niet dat het een bedrijventerrein is en daardoor andere bestemmingen niet zo snel zijn te realiseren."