Ongeveer 50 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando zijn woensdagmiddag onderscheiden. foto Jelle Willers
Ongeveer 50 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando zijn woensdagmiddag onderscheiden. foto Jelle Willers

Bredase helicommando’s onderscheiden voor moed

Nieuws

BREDA/GILZE-RIJEN – Ongeveer vijftig mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando (DHC), onder wie één uit Breda, zijn woensdagmiddag onderscheiden met een gevechtsinsigne. Onder andere uit handen van professor meester Pieter van Vollenhoven kregen zij deze onderscheiding voor hun moed vertoond in Afghanistan.

De militairen kregen dit insigne doordat zij hebben deelgenomen aan militaire operaties van de ‘International Security and Assistance Force’ waarbij zij zijn geconfronteerd met vijandelijk optreden met direct vuur of hiermee vergelijkbare gevechtsomstandigheden in Uruzgan, een provincie in Afghanistan.

Naast Van Vollenhoven reikten Ridder der 4e klasse in de Militaire Willemsorde en drager van het vliegerkruis Frits Jan-Willem den Ouden, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en de Commandant van het DHC commodore Theo ten Haaf de insignes uit.

Voordat deze echter konden worden uitgereikt, werden eerst de eregasten hierboven verwelkomd, daarna werd het vaandel van de luchtmacht eervol ontvangen. Na de uitreiking werd het Wilhelmus gespeeld door de kapel van de Koninklijke Luchtmacht en vlogen drie type helikopters over de militairen en hun familie en vrienden. Bekijk hier de foto's van vandaag.

De drie types die overvlogen, hebben ook in Uruzgan geholpen: de Chinook en de Cougar transporthelikopters en de Apache gevechtsheli’s. De Apaches hebben van 2004 tot en met 2010 bijna onafgebroken in Afghanistan gezeten, de Cougars en de Chinooks losten elkaar om het half jaar af.

brabant10 in 'Koppensnellen' over de onderscheiding woensdagmiddag.