Jaarrekening Breda is vooral veel schrapwerk

Economie

BREDA - Het college presenteerde vrijdag de jaarrekening, de verantwoording over uitvoeringen van projecten en de financiële positie van de gemeente. Er zijn zorgen over het gemeentelijke huishoudboekje en het college 'pakt het geld uit de verkeerde potjes'. Maar 'de tijd van deze problemen ontkennen is toch echt wel voorbij'. Enkele reacties van verschillende partijen.

Klaas Dijkhoff, VVD
"Het beeld is niet rooskleurig, maar niet verrassend. De VVD kan zich voorstellen dat een paar partijen zich toch even achter de oren krabben. De coalitie pakt de zaken aan en bezuinigt stevig. Daarbij proberen we zoveel mogelijk zaken ook te hervormen zodat Breda er op de lange termijn beter van wordt. Daar mag iedere partij het mee oneens zijn, maar wat de VVD ergert is dat sommige partijen de problemen ontkennen."

"Net doen of bezuinigen niet nodig is en alsof er ergens nog wel geld is. Ik neem toch aan dat deze jaarrekening er toch wel voor zorgt dat iedereen z'n kop uit het zand haalt. De tijd van ontkennen heeft de VVD nooit beleefd en is nu voor iedereen toch wel voorbij."

John Stubenitsky, Leefbaar Breda.
"Het jaarverslag 2010 laat zich lezen als een boek. Maar dan wel een vreselijk dik en saai boek. 338 pagina’s waar je bovendien nog eens een keer niet erg vrolijk van wordt. Wel is het college redelijk tevreden over zichzelf. Bij het programma 6 veiligheid bijvoorbeeld."

"Bij de gemeentelijke portemonnee gaat het niet veel anders dan thuis, al zijn de bedragen natuurlijk groter en moeten er keuzes gemaakt worden en luxe oplossingen (gedeeltelijk) geschrapt moeten worden. Voor ons de keuze snel gemaakt en wij zullen kiezen voor die woonwijk in plaats van het bedrijventerrein."

"Wij moeten meer kiezen voor leefbaarheid en minder voor luxe. Iedereen weet dat je op een kunstgrasveld veel en veel meer uren per week kunt spelen en trainen dan op een gewoon grasveld, maar dat moet dan maar een paar jaar een tandje minder en modderiger."

Paul de Beer, D66.
"Deze jaarrekening is een belangrijke stap in het gezond maken van de gemeentelijke financiën. Eindelijk het totaalbeeld over alle risico's die we als gemeente lopen. Dat totaalbeeld noopt wel tot scherpe keuzes. D66 vindt dat ook in financieel lastige tijden geïnvesteerd moet worden in de stad. Wij kunnen ons goed vinden in de grote investeringen op het gebied van onderwijs en wijkontwikkeling die met deze jaarrekening mogelijk blijven."

Irène Verkuylen, CDA.
"Ja, het is natuurlijk altijd jammer om te moeten schrappen in op zich zinvolle beleidsvoornemens. Zeker waar het gaat om de kunstgrasvelden doet dat bij het CDA pijn, want daar hebben we ons met name in de vorige bestuursperiode heel sterk voor gemaakt. Omdat wij vinden dat het goed is om te sporten, niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat sport een belangrijk bindmiddel in de maatschappij is.

"Deze jaarrekening laat klip en klaar zien dat we ons inderdaad zorgen moeten maken over het huishoudboekje van de gemeente, en dat we niet voor niets de tering naar de nering moeten zetten. De keuze om nog eens kritisch te kijken naar de reserves is een begrijpelijke, en voor het CDA veel beter te verdedigen dan het verhogen van gemeentelijke belastingen of de schuld van de gemeente. Die vinden wij hoog genoeg."

Bernie van den Berg, Breda ’97.
"Het college laat zich geen gelegenheid ontnemen om elke stuiver die positief op de balans zou kunnen worden gezet, meteen in het grote “grondbedrijf-gat” te storten. Ook wordt 26,7 miljoen euro als risicopositie ingeboekt onder het kopje Via Breda/Bavelse Berg/NAC met als uitleg 'moeilijk afzonderlijk te kwantificeren'. Hier zou ik het college willen vragen om dit toch eens (wellicht besloten maar liever niet) wel te proberen."

Miriam Haagh, PvdA.
Het dikke boekwerk heeft nog verdere bestudering en discussie nodig. Wat mij met name opvalt is dat de risico’s voor onze stad in één jaar tijd aanzienlijk zijn toegenomen. Vooral met betrekking op Via Breda, NAC en cost to complete zijn de bedragen groot. Vanwege deze hoge risicopost moet de algemene reserve omhoog. Het is ons niet duidelijk waarom het college 6,6 miljoen uit die schaarse algemene reserve naar de investeringsreserve om te zetten."