Bekende Nederlanders en Bredanaars maakten hun opwachting tijdens de opening van het 'Grand' foto Perry Roovers
Bekende Nederlanders en Bredanaars maakten hun opwachting tijdens de opening van het 'Grand' foto Perry Roovers

‘Parel van het Zuiden is weer een juweeltje rijker’

Economie

CENTRUM – Aad Ouborg is niet trouw aan zichzelf waneer een ‘grand’ opening geschiedt zonder bekende Nederlanders. De ondernemer met een voorliefde voor het entertainmentvak kan donderdagavond wat dat betreft rekenen op een aardige bezetting.

In het Grand Theatre is alles tot in de puntjes verzorgd. Niet alleen de figuren met een landelijke schare fans genieten daarvan. Ook heel bekend Breda maakt zijn opwachting om het langverwachte moment bij te wonen.

Onder hen natuurlijk burgemeester Peter van der Velden die het nieuwe leven dat het Grand Theatre is ingeblazen officieel mag beklinken. “De Parel van het Zuiden is een juweeltje rijker”, zo omschrijft hij de aanwinst voor Breda.

Maar het bezoek is niet waar het deze avond om draait. Het monumentale pand dat in 1921 is gebouwd gaat verder waar het ooit voor is neergezet. Het Grand Theatre gaat wederom de toekomst tegemoet als theater. Maar dan wel multifunctioneel zoals het het bij deze tijd past, wordt verzekerd.

Drijvende kracht achter dit alles is Ouborg die met zijn Ouborg Group zich heeft ontfermd over de zieltogende voormalig bioscoop. De Bredase ondernemer omschrijft het zelf als een hobby: Het restaureren van karakteristieke panden.

“De Kwatta, het Turfschip, de Etna, de Luxor bioscoop en Sunny Cottage. Ga zo maar door”, zo somt Ouborg op. “Er is veel verloren gegaan. Te veel om op te noemen, maar dat mag niet meer gebeuren. Breda kan zo op de Werelderfgoedlijst en dat gaat ooit gebeuren”, spreekt de ondernemer vol overtuigingskracht over zijn geliefde Breda.

Voor de aanwezigen van buitenaf gaat dat misschien iets te ver. Zij ruiken de geur van vers aangebrachte verflagen en zien de herrijzenis van een prachtig theater. Het 'Grand' kan in ieder geval een goede reden zijn waarom zij ooit terug komen naar Breda. Op het podium of als gast.