John Karelse. foto Peter Visser
John Karelse. foto Peter Visser

Karelse: Moeizaam seizoen voor de duocoach

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: John Karelse.

Als doelman speelde John Karelse tussen 1986 en 2000 441 wedstrijden voor NAC. Ook in die periode maakte de club roerige tijden mee. Karelse wist dat als geen ander. Zijn afkoopsom - hij vertrok naar Newcastle voor iets meer dan 1 miljoen euro, werd gebruikt om wat tekorten te dekken nadat de club was gedegradeerd.

Of zijn belevenissen toen, vergelijkbaar waren met wat hij dit seizoen doormaakte? Karelse had vanaf het derde duel dit seizoen samen met college Gert Aandewiel de leiding over de selectie, nadat hoofdcoach Robert Maaskant plotseling vertrok naar Polen. Eerst tijdelijk, per eindseptember definitief.

De miljoenen vlogen hem om de oren. NAC bleek er financieel slechter voor te staan dan gedacht. Karelse had echter andere zorgen. Hij moest zijn selectie gemotiveerd houden tijdens deze barre tijden. Dat lukte in eerste instantie prima. Rammelende trainingsaccommodatie, Karelse bikkelde door. Een van de problemen waarmee - of beter met wie - Karelse en Aandewiel te dealen had, was Leonardo. NAC’s topspits voelde zich duidelijk niet lekker in zijn vel. Hij scoorde weinig, en maakte veel misbaar bij wissels. Voor Karelse aanleiding hem op de tribune te plaatsen.

Na zeventien wedstrijden stond de club tiende, met uitzicht op play-offs voor Europees voetbal. Na de winterstop ging het allemaal wat moeizamer. NAC maakte een slechte herstart en verzamelde precies genoeg punten om niet in de problemen te komen.

Dat NAC vertrouwen heeft in de kwaliteiten van de Zeeuw, bleek uit het feit dat Karelse voor komend seizoen alleen als hoofdtrainer werd aangesteld. Dan moet blijken of de oud-doelverdediger met een kleiner spelersbudget (miljoen minder) NAC veilig, tegendraads en eigenzinnig door de eredivisie weet te leiden. Net als dit seizoen, maar dan anders.