Bevrijdingsfestival Kerkplein 2011. foto Thaddeuz
Bevrijdingsfestival Kerkplein 2011. foto Thaddeuz

Vrijheidsgevoel: muziek, drankje, zonsondergang (video)

Cultuur

CENTRUM - Om drie uur 's middags klinkt het startschot voor het Bredase bevrijdingsfeestje. Op het Kerkplein staat een podium en twee – niet onbelangrijke – barretjes. Want dankzij het goede weer hangt er ook een relaxte sfeer.

“Sorry, maar door tijdnood zijn we alweer bij het laatste nummer aangekomen.” Met hier en daar een ‘Aah’ zet de Let’s Get It On hun laatste funky nummertje in. Sommigen dansen op de muziek, de meesten staan met een drankje in de hand mee te deinen. Het geeft meteen de sfeer aan: ontspannen, wat de ondergaande zon nog maar eens bevestigt.

Eén van de organisatoren van de Bruine Pij, die het festival samen met de Mezz en POB waarmaken, is tot nu toe redelijk tevreden. “s Middags was het vrij rustig en ook nu is het nog niet echt barstensvol. Maar ik denk dat dat vanavond wel beter wordt.”

Als de funkband klaar is, wordt het pleintje naast de Grote Kerk zichtbaar leger. Mensen hebben geen zin om een kwartier tot twintig minuten te wachten op de volgende band. Die mensen gaan snel nog even de winkels in, aangezien het toch koopavond is, op een feestdag nota bene.

Maar wanneer de formatie Millstone hun eerste noten inzet, blijven mensen toch weer nieuwsgierig staan kijken zodat de open plekken die waren gevallen, snel worden aangevuld. Iedereen voegt netjes in, geen gezeik, een feestje op z’n Bredaas: geen mot, maar gezelligheid.

Bekijk hier de Bevrijdingsfestivalfoto's.

Hier nog en kleine impressie van de avond.