NAC gaat voor bekerfinale

NAC

BREDA - Het leek een running gag, ingezet door Theo Mommers maar de ondertoon was serieus: NAC heeft na drie halve finales op rij zijn zinnen gezet op een bekerfinale, zo gaf de leiding van de club te kennen tijdens de persdag van de club.

Algemeen directeur Theo Mommers zette de toon tijdens de ontspannen bijeekomst. "Eindelijk eens een bekerfinale", zo besloot hij zijn betoog. Ook technisch directeur Earnest Stewart omarde die boodschap. "Als je Rob Penders zag, met zijn hoofd tussen zijn knieën na de wedstrijd bij Feyenoord...Hij was er alle drie die keren bij."
Trainer Robert Maaskant haakte gevat als altijd erop in. Lachend verwees hij naar zijn tijd bij concurrent Willem II. "Da's niet zo moeilijk hoor, een finale halen."
De Bredase coach onderschreef de doelstelling. "Het is een cliché, maar natuurlijk wel waar. De beker is de makkelijkste weg." Want de verwachtingen na het successeizoen zijn hooggespannen, zo weet hij. "Dat is het voordeel als je in Breda woont. Je wordt er regelmatig op aangesproken door de supporters. 'Je wordt toch wel tweede of eerste', zeggen ze dan. Ik geef ze dan ook volmondig gelijk. De conclusie is dan dat ook zij realistisch zijn."
En die realiteit is: "Een goede middenmoter zijn. Dat is reëel voor een club als NAC." Dus geldt - 'zoals heel veel clubs', weet Stewart - het linkerrijtje als doelstelling voor de competitie. Stewart: "En dan liefst zo hoog mogelijk."

Hoe NAC het seizoen doorkomt hangt mede af van de blessuregevallen. De medische staf werd door Stewart en Mommers gefeliciteerd met de wijze waarop de selectie van de Bredanaars het afgelopen seizoen is doorgekomen, de realiteit is echter wel dat Maaskant op dit moment een aantal belangrijke spelers mist. De Graaf, Elshot, Loran, Gilissen en nieuweling Cairo zijn herstellende en voorlopig nog niet inzetbaar. "Loran moet nu vier weken aan de kant blijven", stelt Maaskant. "Als er dan geen verbetering inzit moet ook hij geopereerd worden en dan zijn we hem een aantal maanden kwijt."

Om de plaats van de vertrokken huurling Rogier Molhoek op de vullen richt NAC zich op Ajacied Robert Schilder. "Die wil zelf ook graag", geeft Stewart aan. De Bredanaars én Schilder moeten waarschijnlijk echter afwachten tot Ajax weer kan beschikken over de Olympië-gangers. Dan weet de linkermiddenvelder dat hij weer op de derde of vierde plaats in de hierarchie terechtkomt bij de Amsterdammers.