Opsluiting DJ's Geel Zwarte Huis. foto Perry Roovers
Opsluiting DJ's Geel Zwarte Huis. foto Perry Roovers

Drie dagen opgesloten om je voetbalclub te redden

NAC

STEENAKKER – Het zijn nu al helden. Drie DJ’s en drie NAC-fans gaan voor drie dagen achter slot en grendel in het Geel Zwarte Huis, ten bate van Red NAC. 72 uur lang zijn ze als vissen in een aquarium te bewonderen in het Rat Verlegh-stadion.

Burgemeester Van der Velden en NAC-directeur Ed Busselaar sluiten donderdagmiddag Mark van Tilborgh, Marcel Peters en Bas Bakker en NAC-fans Hans Poppelaars, Marcel van Es en Hans van der Ende op in het Geel Zwarte Huis.

Onder luid applaus van tientallen NAC-fans en de flitsers van een batterij aan pers legt de Bredase burgemeester een dikke houten balk voor de deur van het Geel Zwarte Huis, een variant van het succesvolle Glazen Huis van radiozender 3FM, dat in 2008 al eens in Breda stond.

Miljoenen als bij de acties van 3FM zal deze marathonuitzending waarschijnlijk niet opleveren. “Maar ik hoop dat we het gaan halen”, zegt organisator achter de Red NAC actie Leon Deckers. De provisorische brievenbus moet tot en met zondagmiddag genoeg rinkelen om NAC van een financiële ondergang te redden.

Aan belangstelling geen gebrek. Ruim voor de start om 18:30 uur verzamelt een grote menigte zich voor de Parel van het Zuiden in het NAC-stadion. Een man uit Oosterhout is met zijn zoontje na het avondeten direct naar het stadion gereden om het mee te maken. “We konden een NAC-tenue ophalen, maar dat hoefde niet”, zegt hij. “Die heeft mijn zoontje al. Maar hier wilden we gewoon bij zijn. NAC mag toch niet verloren gaan.”

Daar is de burgemeester het roerend mee eens. Aan hem de eer het zestal tot en met zondag op te sluiten. Ook hij weet als geen ander dat NAC het moeilijk heeft. “Breda kan niet zonder NAC en andersom. Een dergelijk initiatief maakt me wel warm”, zo vindt hij. “Al die vrijwilligers gaan er voor zorgen dat NAC het 100-jarige bestaan mee gaat maken.”

En hoewel de gemeenteportemonnee voor NAC niet meer opengaat, doneert Van der Velden wel een torenbeklimming van de Grote Kerk voor 20 personen, met hemzelf. De eerste cheque die het Geel Zwarte Huis in ontvangst mag nemen, markeert in ieder geval een goed begin. 900 euro mag worden toegeschreven aan de ruim 207-duizend euro die de stichting Red NAC toe nu toe al heeft opgeleverd.

Alle donaties, het wel en wee van het zestal zijn hier LIVE te volgen. Foto's van de opsluiting via deze link.