Een kleine tachtig MBO-studenten van het Florijn College woonden het debat over duurzaamheid bij. foto Jelle Willers
Een kleine tachtig MBO-studenten van het Florijn College woonden het debat over duurzaamheid bij. foto Jelle Willers

Mbo’ers gaan elkaar met het woord te lijf

Politiek

BRABANTPARK - Op het Florijn College werd woensdag een politieke dag gehouden, geheel in het teken van duurzaamheid. En wat kan niet ontbreken bij een politieke dag? Juist, een debat. Twee teams van ieder vijf dames en heren gaan elkaar met het woord te lijf.

Debattrainer Bas Jongenelen leidt het debat. Als hij de stelling voorlegt dat de studiefinanciering voor iedere student moet zijn, breekt er aan beide kanten een vurig pleidooi aan. Ook het publiek, een goede tachtig mbo’ers luisteren vaak aandachtig mee en doen zo af en toe ook hun zegje.

“Deze dag hebben wij georganiseerd omdat er te weinig aan politiek gedaan wordt volgens de school”, vertelt Lisa van Gastel die als woordvoerster optreedt. “Sommigen mogen al stemmen en een aantal binnenkort. Als een soort voorbereiding eigenlijk.”

Als Lisa het over ‘wij’ heeft, bedoelt ze de tweedejaars studenten Marketing&Communicatie waar zij ook bij hoort, die deze dag hebben opgezet samen met de school en de raadswerkgroep Jeugd en Politiek. “Voor het debat zijn we eerste- en tweedejaars langs gegaan en hebben we gevraagd wie er lef en zin heeft om mee te doen. En zo zijn deze teams ontstaan.”

Tijdens het debat zelf worden de teams wat gehusseld. Als de debatleider doorkrijgt dat Pascal eigenlijk vierkant tegen de stelling is, terwijl hij in het kamp zit dat voor moet zijn, wordt hem gevraagd zijn stoel en zijn naambordje op te pakken en naar de overkant te lopen.

De raadsleden, die ’s ochtends hun partij voor een interne verkiezing heb gepromoot en gastlessen over duurzaamheid hebben gegeven, moeten de debaters beoordelen. De winnaar is Iris Bloks doordat ze volgens de jury de beste argumenten gaf.