NAC bekert mede dankzij invaller Leonardo verder. Willem II werd met 2-3 verslagen. foto Peter Visser
NAC bekert mede dankzij invaller Leonardo verder. Willem II werd met 2-3 verslagen. foto Peter Visser

NAC en Red Bull Salzburg eens over Leonardo

NAC

STEENAKKER - NAC en Red Bull Salzburg zijn het eens over huur van Leonardo. Als de aanvaller persoonlijk rond komt met de Oostenrijkse club, speelt hij komend seizoen voor de vice-landskampioen. Red Bull heeft dan tevens een optie tot koop.

Technisch directeur Jeffrey van As bevestigt dat de vooralsnog tijdelijke overgang zo goed als rond is. "Het lijkt erop dat het goed gaat komen. Hij is nu daar." Volgens Van As kan het telefoontje met het positieve antwoord elk moment komen.

NAC en Red Bull waren volgens de technisch directeur al langer met elkaar in gesprek. Dat het bericht nu - voordat het rond is - al circuleert, is een kwestie van toeval. "Hij is daar door een journalist gezien. Dan kan ik dat niet ontkennen."

Van As wil geen kwaad woord kwijt over de dure aanvaller. "Wij hebben voor de winterstop 29 punten gehaald. Dat was in een team mét Leonardo, Boussaboun, Amoah en Lurling. Na de winterstop hebben we nooit meer zo gespeeld." Hij vergelijkt het met Barry van Galen. "Ik heb met hem samengespeeld bij NAC. Dat was ook een jaar met problemen en rode kaarten. Daarna ging hij naar AZ in de eerste divisie en heeft hij daar tien jaar gespeeld en ook Europees voetbal gehaald. Aan wie ligt dat dan?"

"Ik wens hem alle goed in Oostenrijk. Ik hoop dat hij ze kampioen maakt", vertelt Van As. "Hij is 28. Zijn beste jaren moeten nog komen." Bij Salzburg treft Leonardo Ricardo Moniz als trainer, onder wie hij bij de jeugd van Feyenoord trainde. "Die twee hebben een klik."

Als de overgang van Leonardo doorgaat, biedt dat mogelijkheden voor NAC. "Natuurlijk. Als er een speler vertrekt, is er ruimte voor een nieuwe. Het is aan ons om daar creatief mee om te gaan en de selectie wat breder te maken." Van As geeft vorig seizoen als voorbeeld. "Toen vertrok Kwakman en kwamen er drie spelers terug." Hij benadrukt dat dat nu niet zo hoeft te gaan.

Leonardo beleefde bij NAC geen gelukkig seizoen. De aanvaller lag met zichzelf en de trainers overhoop en kwam nooit tot het niveau van zijn eerste periode in Bredase dienst.