foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

‘Nieuwe zorgaanbieders Breda nemen personeel over’

Economie

CENTRUM – De vijf nieuwe zorgaanbieders die de huishoudelijke zorg in Breda gaan regelen hebben aangegeven personeel van de 17 huidige zorgaanbieders over te nemen. Dat stelt wethouder Cees Meeuwis in een raadsbrief.

Vrijdag stelde woordvoerder Henk Leenders in een artikel op BredaVandaag.nl dat met de gunning van de Bredase thuiszorg aan vijf nieuwe aanbieders wel eens 1060 banen zouden kunnen verdwijnen. “De nieuwe aanbieders zullen personeel moeten werven”, stelt Meeuwis nu. “Met de huidige zorgaanbieders is hier nog geen gesprek over gevoerd.”

Zowel de SP als de PvdA hebben na de bekendmaking van de gunning van Bredase thuiszorg aan vijf nieuwe aanbieders, meteen raadsvragen gesteld. Zij zijn bezorgd over de kwaliteit van de zorg. Ook Leenders meldde dat de zogenaamde ‘signaleringstaak’, waarbij de zorgmedewerkers in de gaten houden hoe het met cliënten gaat, zou verdwijnen.

Wethouder Meeuwis stelt dat drie van de zowel de HV1 (Huishoudelijke Verzorging) als de meer intensievere HV2-zorg aanbieden. Volgens Meeuwis is er ‘zorgvuldig nagedacht over de gemaakte beleidskeuzes’.

De nieuwe zorgaanbieders waar het om gaat zijn Thuiszorg In Holland, Surplus Zorg, Thuiszorg VDA, Tzorg en Actief Huiszorg. Op 1 januari 2012 nemen zij de thuiszorg over van de huidige 17 zorgaanbieders. Door met minder aanbieders in zee te gaan, hoopt de gemeente de thuiszorg efficiënter en goedkoper te kunnen regelen.