Suikerfeest islamitische basisschool Okba Ibnoe Nafi, foto Yvonne Vermeulen
Suikerfeest islamitische basisschool Okba Ibnoe Nafi, foto Yvonne Vermeulen

Suikerfeestontbijt net als met Kerstmis

Algemeen

DOORNBOS-LINIE - Even na half negen tillen de eerste kindjes van de kleuterklassen hun stoelen naar buiten. Daarna volgen de hogere klassen die achter de stoelen gaan staan. Op de Islamitische Basisschool Okba Ibnoe Nafi werd vrijdagochtend het Suikerfeest gevierd.

Bij gebrek aan een aula nemen de kinderen plaats op het plein. Ze hebben allemaal hun beste kleren aan die ze de afgelopen dagen vast ook thuis gedragen hebben. Een voor een komen er een paar kinderen naar voren om wat op te dragen. Ze beginnen met een paar verzen uit de Koran, maar al snel staat er een groep een liedje te zingen, vertelt een jongetje jantje-moppen en zingen twee meisjes uit groep 8 het liedje ‘Mijn Zuster’ .

Na de opening gaan de klassen in hun eigen lokaal ontbijten. Op de tafeltjes staan brood, hagelslag, pakjes melk en bordjes. Juf Monique Slaats steekt in groep 1/2B alle spullen een voor een omhoog. Tien kleuters roepen in koor “kaas!” en zijn ook erg blij als de juf tien krentenbollen telt. Al blijkt later dat de helft liever een gewone boterham heeft.
Voor er gegeten kan worden zet Juf Monique nog een liedje op om Allah te bedanken voor het eten. Daarna begint het geklieder. Hulp hebben de kinderen absoluut niet nodig, dus worden de boterhammen met een dikke laag boter geplamuurd.

In groep 6 staat Juf Berrin Selcuk, zij heeft het idee van het suikerfeestontbijt bedacht. “Zelf heb ik op een katholieke basisschool gezeten en daar hadden we met kerst een ontbijt. Als de Ramadan in de winter valt, dan kunnen we ’s avonds een iftar houden. Nu is dat voor veel kinderen gewoon te laat.” Iedere basisschool heeft inmiddels wel een ontbijt in de klas. “Ik heb vorige week nog gevraagd wat de kinderen eigenlijk ontbijten thuis. Dat bleek vooral witbrood te zijn. Vandaag ben ik dus maar met bruine boterhammen begonnen.”