foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

‘Ik wil bij NAC een constante factor zijn’

NAC

STEENAKKER – Een lullige overtreding in de voorbereiding kostte Mike Zonneveld zijn rentree bij NAC. Hij mistte zondag door de toen opgelopen blessure de competitie-ouverture tegen FC Twente, maar zat zich niet te verbijten op de tribune. “Ik blijf meestal heel rustig.”

Op zijn leeftijd is hij in de voetbalwereld een routinier. Het is misschien ook typerend voor de inmiddels dertig jaar oude speler die in het begin van de zomer overkwam van AEL Limassol. Hij wacht zijn kans af en daar spreekt de ervaring. En nog belangrijker, Zonneveld trainde maandag weer volledig mee met de selectie en is klaar om zijn plek in het veld in te nemen.

Absoluut ambitieus
“Het is vervelend om door mijn blessure de voorbereiding te missen. Ik hoop op een basisplaats, maar het is nu aan mij om het beste in mijzelf naar boven te halen. Ik ben absoluut nog ambitieus. Het is een kwestie van heel hard trainen en hopen op de kans die komt”, aldus Zonneveld.

De ervaring die de middenvelder meeneemt op het veld is een belangrijke factor in de zo jonge selectie van NAC. Dat beseft de voetballer zelf ook die voor zijn Cypriotische avontuur met PSV kampioen werd en Champions League speelde. Toch voelt hij in die zin geen druk. Wel beseft hij het belang.

Slimmer spelen
“Ik ben nu een van de oudere spelers en dan ga je bewuster met dingen om. Je wordt slimmer. Ik zal de jonge jongens niet overdreven pushen of zo. Dat moet ook in je zitten. Maar je kunt wel iets bijbrengen. Dat wil ik vooral door doen rust uit te stralen. Dat is meer mijn manier”, zegt Zonneveld.

De voetballer die naast NAC uitkwam voor onder andere PSV, N.E.C. en Groningen is blij dat er een aantal jeugdige spelers doorbreekt bij de club. Hij vindt het aardig om te zien dat Alex Schalk zo makkelijk scoorde in de oefenwedstrijden.

“Tegen amateurs, maar ook tegen Cercle Brugge en Olympiakos. Dat is knap. Het zelfde geldt voor Pim Bouwman. Als je soms ziet wat die met een bal doet. En vergeet Florian Jozefzoon en Roly Bonevacia niet. Jonge voetballers die het in Breda in één keer moeten doen. Het zijn niet alleen voetballers uit de eigen opleiding”, vertelt de middenvelder.

Ik weet wat ik had en heb bij NAC
Voor Zonneveld is het een beetje als thuiskomen bij Bredase Eredivisionist. De club waar hij in 2004 voor het eerst onder contract stond. Volgens hem zelf had hij graag zijn tweejarige verbintenis in Cyprus uitgediend, maar hij moest vertrekken. De keuze was makkelijk toen NAC bij hem aanklopte.

Zonneveld: “Dat gebeurde al in de winterstop. Ik weet wat ik hier heb en wat ik heb gehad. Het is toch wel mijn cluppie geworden. Dan weet je waar je voor kiest. Ik probeer natuurlijk zo veel mogelijk te spelen. Ik wil belangrijk zijn voor het team en plezier uitstralen. Een constante factor.”