Het Rat Verleghstadion gezien vanuit de lucht. foto Wijnand Nijs (met dank aan Helicentre.nl)
Het Rat Verleghstadion gezien vanuit de lucht. foto Wijnand Nijs (met dank aan Helicentre.nl)

‘NAC betaalde jarenlang ton per jaar te veel huur’

Economie

STEENAKKER – NAC heeft jarenlang te veel huur betaald aan de gemeente Breda. Dat stelt een aantal fans in een brief aan de gemeenteraad en op fanzine De Rat.

Initiatiefnemer Marcel van Es wil vooral de discussie rond de huursom die NAC moet betalen aanzwengelen. “Uit berekeningen uit oude collegebesluiten blijkt dat NAC sinds de verkoop van het stadion al te veel betaalt”, stelt Van Es. “Zo zou de OZB bij de huur zijn inbegrepen, maar betaalde de club die los nog na.” Volgens Van Es heeft verantwoordelijk wethouder Alfred Arbouw (VVD, Economische Zaken) dat ook toegegeven na onder andere vragen van de clubraad.

Van Es becijfert dat NAC sinds acht jaar een ton per jaar te veel heeft betaald. “Maar het gaat niet alleen om die 800-duizend euro”, benadrukt hij. “Het gaat er om dat NAC te veel betaalt en de bewering dat de club de gemeente geld kost ook eens moet worden bekeken. De club levert de stad namelijk ook miljoenen op. Maar dat schijnt niet iedereen zicht te beseffen.”

Daarnaast maakten de initiatiefnemers een overzicht van wat andere clubs aan gemeenten betalen voor de stadions. “Andere clubs betalen veel minder huur voor de stadions. De gemeente houdt ons voor dat de huur marktconform is, maar niet waar die huur dan precies op is gebaseerd.”

Ook Ed Busselaar vindt dat de huurverhoudingen enigszins zijn scheefgetrokken. "Het zou veel geld schelen als de gemeente als verhuurder betaalt voor het onderhoud van het stadion. Dat gebeurt nu niet helemaal."

Alfred Arbouw neemt afstand van de bewering dat Breda als stad miljoenen zou hebben verdiend aan NAC en gaat verder niet in op de brief.