De strippenkaart was vrijdag 28 oktober nog gewoon te koop. foto Wijnand Nijs
De strippenkaart was vrijdag 28 oktober nog gewoon te koop. foto Wijnand Nijs

Ook Breda gaat in- en uitchecken

Algemeen

CENTRUM - Net als het postkantoor waar je ‘m kon kopen is ook de strippenkaart bijna verledentijd. Vanaf 3 november moet iedereen Noord-Brabant, Utrecht, Groningen, Drenthe de ov-chipkaart in de bus gebruiken.

Om mensen die nog nooit met de chipkaart hebben gereisd op het laatste moment nog bij de overstap te helpen zijn er overal in Brabant bij busstations informatiepunten opgezet. In Breda staat Gabriëlle Dekker samen met een collega. “Er zijn een veel mensen die nog niet weten hoe de ov-chipkaart werkt, sommigen weten niet eens dat je er mee met de trein kan reizen”, vertelt Gabrielle.

In het station lijkt ook de NS nog niet helemaal bij de tijd te zijn. Zelf gaan zelf gaan ze pas eind 2012 over op de chipkaart dus maakt de NS ook nog reclame voor de papierenbuskaart.

De overstap donderdag zal niet helemaal vlekkeloos verlopen. Wie een persoonlijke chipkaart wil bestellen moet volgens de website van Veolia rekening houden met een levertijd van 2-3 weken. En dat terwijl de buschauffeur van lijn 5 zegt nog veel te stempelen. “Iedere rit zijn er nog wel mensen die gebruik maken van de strippenkaart. En die zullen volgende week toch wel een chipkaart moeten hebben.”

Aan de ov-chipkaartinformatiebalie komen vooral ouderen. “We moeten alles uitleggen, hoe ze de kaart moeten aanvragen en hoe er geld op gezet kan worden”, vertelt Dekker. Haar collega vult aan: “Ik heb zelfs iemand leren pinnen vandaag.”

Vanaf donderdag verdwijnt niet alleen de strippenkaart, ook het goedkope dagkaartje gaat de prullenbak in. Daar komen ritkaartjes voor in de plaats. Voor 3 euro kun je met de bus mee, maar bij een overstap moet een nieuw kaartje gekocht worden.

Instructiefilmpje ov-chipkaart