Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens
Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens

KvK: 'Aantal starters neemt toe'

Economie

BREDA - De animo om een eigen bedrijf te starten is onverminderd groot. Dat constateert de Kamer van Koophandel na afloop van de Startersdag op 5 november bij de Avans Hogeschool in Breda, waar 825 bezoekers op af kwamen.

Breda scoort in de eerste negen maanden van dit jaar 15% meer starters (totaal 1.304) dan vorig jaar. Van de overige grotere steden in West-Brabant springt vooral Oosterhout (+28%) er in positieve zin uit. Van de kleinere steden scoren vooral Rucphen (+16%), Steenbergen (+24%), Geertruidenberg (+33%) en Halderberge (+23%)

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in West-Brabant ruim 6.600 nieuwe, zelfstandige bedrijven opgericht. Het aantal starters is in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2010 met 11% gegroeid.

Veel starters kiezen ervoor om in hun eentje in het nieuwe bedrijf te werken. Negen van de tien starters zijn zelfstandige zonder personeel. In 9% van de startende ondernemingen zijn twee mensen actief. De economische impact van het grote aantal starters is daardoor relatief beperkt.

Vooral in trek bij starters zijn branches met een lage drempel. Voorbeelden zijn webwinkels en
horecazaken. Hoewel de financiële diensten te lijden hadden van de kredietcrisis en de recessie is dat niet te zien aan het aantal bedrijven dat in deze sector wordt opgericht. Volgens de KvK houden de financiële diensten een grote aantrekkingskracht op startende ondernemers

Ook in de algemene diensten kiezen steeds meer mensen ervoor op eigen benen te gaan staan. Dat is volgens de KvK de snelst groeiende sector van de laatste tien jaar en het einde van die groei is nog niet in zicht. Dat komt doordat er bij de overheid en in de zorg banen worden geschrapt.

Mensen die hun werk kwijtraken kiezen er voor om het zelfstandig, als zzp'er, te gaan proberen. Ook zijn er nog altijd meer starters in de bouw. Die hoge klassering lijkt op het eerste gezicht vreemd, want in de bouw gaat het de laatste tijd slecht. Veel bouwvakkers die bij grotere bedrijven hun baan hebben verloren, kiezen voor nog steeds een zelfstandig bestaan in dezelfde sector.

Ook webwinkels en horecabedrijven staan in de kop van het klassement van opheffingen. “Een
webwinkel is geen garantie op succes. Het hoge aantal opheffingen geeft aan dat het ook in deze tak van sport druk begint te worden.