Afbeelding

Subsidieverlies dreigt voor zorgaanbieders Breda

Economie

BREDA - De in Breda actief zijn de zorgaanbieders dreigen hun hun Bredase subsidie te verliezen. Dat kan het uiterste gevolg zijn van de anderhalve week geleden door de raad aangenomen motie Premiersnorm.

In de motie werd gesteld dat bij door Breda gesubsidieerde instanties de topman niet meer mag verdienen dan de premier. Wethouder Bob Bergkamp is er op uit gestuurd om de juridische (on)mogelijkheden voor dit voorstel te onderzoeken. Overigens steunt ook een meerderheid in de Tweede Kamer eenzelfde voorstel.

Uit de jaarverslagen van de huidige zorgaanbieders in Breda, blijkt dat het salaris van de bestuurders van Careyn (250-duizend euro), Thebe (190-duizend euro), Surplus Welzijn (196-duizend euro) hoger liggen dan de Premiersnorm van ruim 180-duizend euro. Van de nieuwe zorgaanbieders die in Breda neerstrijken, is uit jaarverslagen niet op te maken wat de bestuurders verdienen.

Zorgaanbieder Thebe wil niet reageren op eventuele effecten van de motie. "Het bestuur heeft de tekst voor waar aangenomen, maar voelt niet de behoefte inhoudelijk te reageren", zegt een woordvoerster.

Voor diverse Bredase culturele instelling geldt dat, mocht de motie werkelijkheid worden, voor de directeur niet veel verandert. Een woordvoerder van Gertjan Endedijk van de bibliotheek en de Nieuwe Veste stelt dat hij ver onder de Balkenendenorm zit. “Het salaris valt onder de beloningsstructuur van de gemeente”, meldt een zegsvrouw.

Voor Jeroen Grosfeld, directeur Bredas Museum, geldt eveneens dat hij in feite ambtenaar van de gemeente is. Hij bevestigt dan ook onder de norm te zitten. Mieke Gerritzen van het Graphic Design Museum verdient ook minder. “Ieder jaar controleert een accountant de jaarrekening, want we moeten ons verantwoorden naar de gemeente”, aldus een woordvoerster namens Gerritzen.

Het Chassé Theater ontvangt jaarlijks meer dan vier miljoen euro subsidie van de gemeente Breda, maar de vergoeding van diens directeur Cees Langeveld wordt niet openbaar gemaakt. Langeveld staat niet op de loonlijst van het Chassé, maar stuurt facturen uit naam zijn bv, Langeveld Consultancy. Langeveld meldt desgevraagd dat zijn vergoeding onder de Balkenendenorm valt.

Wie hoeveel subsidie ontvangt in Breda, is moeilijk uit te pluizen. De gemeente beschikt niet over een kant-en-klare lijst met personen en instanties. De Bredase fractie van D66 wil dat dat verandert en diende de motie Openbaar Subsidieregister in die unaniem werd aangenomen.

De maatregel past in het beleid van het stadsbestuur. Momenteel wordt het subsidiebeleid omgegooid. Iedereen die in 2012 in aanmerking wil komen voor een gemeentelijke toelage, heeft reeds aan aanvraag daarvoor moeten inleveren.