Afbeelding

Broodjeszaak Amon na jaren ‘plots’ vroeger sluiten

Economie

CENTRUM – Broodjeszaak Amon aan de Halstraat, in het weekend tot voor kort open tot 04.00 uur, moet sinds jaren eerder dicht. Eigenaar Mohammed Al Kassab is overdonderd door het bericht dat hij kreeg van de gemeente.

Wie het kan volgen mag het zeggen. Het is een haast onmogelijke poging om te achterhalen hoe en wanneer de sluitingstijden van broodjeszaken zijn veranderd. Dat geldt eveneens voor Al Kassab die naar het Stadskantoor ging om opheldering te vragen.

“Ik kreeg zo’n twee weken geleden een brief van de gemeente, waarin stond dat ik voortaan voor twee uur dicht moet zijn. Ik ben langs gegaan en toen werd mij uitgelegd dat twee jaar geleden het beleid is veranderd, waardoor ik eerder moet sluiten. Maar ik heb daarover nooit bericht gehad’, aldus de uitbater.

Tipgevers
Uit navraag bij de gemeente blijkt dat de gemeenteraad in februari 2008 besloot de tijden te verruimen. In juli 2009 werd dat deels teruggenomen, zodat dat alle broodjeszaken buiten het uitgaansgebied eerder dicht moeten.

Alleen de zaken in twaalf aangewezen straten mogen sindsdien tot 04.30 open blijven. Daaronder valt ook de Grote Markt; een vijftigtal meter van Amon vandaan.

“De Halstraat is geen uitgaansgebied, maar we zitten zo dicht tegen de Grote Markt aan. En er zitten drie cafés in de straat die allemaal langer open zijn dan ik. Ik zit hier nu acht jaar en ben al die tijd tot 04.00 uur open geweest. Ik heb nog nooit problemen gehad. Er was niks aan de hand”, zegt een verontwaardigde Al Kassab.

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat het niet om een gedoogsituatie ging. Het was volgens hem niet bekend dat Amon al die tijd langer open bleef. Andere broodjeszaken tipten de gemeente over de overtreding van Amon, zo zegt de woordvoerder.

McDonalds ook eerder dicht
Al Kassab heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld, omdat hij naar eigen zeggen door de maatregel veel omzet verliest. De McDonalds aan de Karnemelkstraat zit met het zelfde probleem. Ook deze zaak moet voortaan voor 02.00 uur dicht.

Eigenaar Ab Troost vertelt min of meer hetzelfde verhaal. Ook de McDonald's was jaren achtereen later open dan nu mag. “Ik wil op basis van willekeur stappen ondernemen. Het was niet bekend bij mij dat ik eerder dicht moest. Ik ga hiermee niet zomaar akkoord.”