Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens
Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens

Bouwbedrijven nog niet toe aan geprivatiseerd toezicht

Economie

BREDA - Bouwbedrijven in Breda zijn nog niet toe aan geprivatiseerd toezicht op de bouwtaken. De gemeente wil die taak (deels) afstoten, maar bouwbedrijven kunnen die nog niet overnemen. Zij geven aan Bouw en Woningtoezicht als een deskundige partner te zien.

Dat meldt wethouder Bob Bergkamp (CDA, Wonen en Leven) in een brief aan de gemeenteraad na een aantal rondetafelgesprekken met projectontwikkelaars, architecten, bouwbedrijven en contructeurs. Bergkamp werkt aan de motie Deregulering die ervoor moet zorgen dat de afdeling Bouw & Woningtoezicht (BWt) van de gemeente Breda taken dereguleert en privatiseert.

De Bredase bouwbedrijven zien het echter nog niet zitten. Het kennisniveau binnen de private sector zou bijvoorbeeld onvoldoende zijn. Daarnaast geven zij als reden aan dat de bedrijven de extra eigen inzet die dit zou vergen, niet terugverdienen. In de huidige tijd vinden ze dat niet wenselijk.

Ook is de bouwsector te gefragmenteerd, schrijft Bergkamp in zijn brief. De architect en de constructeur, beide belangrijk voor de veiligheid, zouden in het bouwproces een ondergeschikte rol spelen.

Bergkamp wil voorstellen een korting te geven op leges zodra een bouwbedrijf ervoor kiest een gecertificeerde instelling te laten toetsen. Daarnaast wil Bergkamp de doorlooptijd van een aanvraag verkorten, omdat dit voor bouwbedrijven het meeste (financiƫle) voordeel oplevert.