Afbeelding

Acties BN/De Stem: Website plat en beperkt nieuws

Economie

BREDA – Journalisten van BN/De Stem starten volgende week met acties. Zo delen ze dinsdag gratis kranten uit, gaat donderdag de website uit de lucht en wordt er vanaf vrijdag in beperkte mate nieuws uitgebracht. De acties worden gevoerd tegen de algehele kaalslag binnen de krantenwereld.

Dat meldt John Lazaroms, voorzitter van de redactiecommissie bij de krant die vrijdag de informatiebijeenkomst van de vakbond bezocht. Vandaag werd duidelijk dat alle grote krantentitels zich achter de actieplannen scharen.

“Laat ik een ding voorop stellen. Het gaat ons niet alleen om de cao, maar om de algehele kaalslag binnen de krantenwereld. We grijpen de cao-onderhandelingen aan om samen op te trekken en wat de coa betreft stellen we helemaal geen hoge eisen. We willen er gewoon niet weer op achteruitgaan”, aldus Lazaroms. "De redactieraad moet nog akkoord gaan met de voorstellen van de NVJ."

Volgens de voorzitter van de redactiecommissie is het probleem dat er de afgelopen tien jaar bij Wegener en andere uitgeverijen alleen maar is gesnoeid en dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de krant.

“Er wordt wel eens gesteld dat het bij de uitgeverij geen vetpot is. Toch behalen ze elk jaar winst en die wordt niet geïnvesteerd in de krant, maar gaat naar de top van het bedrijf”, zegt Lazaroms.

Het is ongeveer twintig jaar geleden dat er voor het laatst acties werden gevoerd door journalisten. Dat typeert ook het vakgebied, meent de voorzitter. Hij zegt dat het merendeel van de journalisten het eens is met de actievoorstellen.

“Al wil niemand dat het zover komt dat er straks echt gestaakt wordt. Een journalist wil toch altijd het nieuws brengen. Maar we zijn nu eenmaal een weg ingeslagen en dan kan je niet zomaar terug. We houden voet bij stuk.”

Lazaroms benadrukt dat ze de lezer, de abonnee, er zo min mogelijk van moet merken, want die zijn volgens hem net zo goed de dupe geweest. De keren dat er door technische fouten geen krant in de bus lag, komt mede door de kaalslag bij de krant, meent hij. "Vandaar dat de acties in eerste instantie in estafettevorm worden uitgevoerd. Dus niet alles tegelijkertijd. In het begin zullen de acties publieksvriendelijk zijn.”