Afbeelding

Acties BN / De Stem van de baan

Economie

BREDA – De geplande acties van dagblad BN / De Stem, waaronder het op de website en in de krant beperkt aanbieden van nieuws, zijn van de baan. Woensdag werd met de werkgevers overeenstemming bereikt in de cao-onderhandelingen. Dat meldt John Lazaroms, voorzitter van de redactiecommissie.

Donderdag zou in eerste instantie geen nieuws meer worden toegevoegd op het internet. Daarna, waarschijnlijk vanaf vrijdag, zou het nieuwsaanbod in de gedrukte krant beperkt zijn. Nu gaan deze voornemens niet door. Officieel heet het dat ze zijn uitgesteld.

“De NVJ-leden hebben tot 23 december de tijd, maar het ziet er naar uit dat iedereen ja zal zeggen tegen de voorstellen van de werkgevers. Het is, zeker in vergelijking met de hun eerste bod, flink vooruitgegaan. Wij als redactiecommissie zullen dat in ieder geval adviseren”, aldus een blije Lazaroms.

In het akkoord staat onder andere dat er niet wordt gerommeld aan de pensioenrechten, en dat er een onderzoekscommissie komt naar de seniorendagen.

“Een ander belangrijke eis van ons was het behoud van kwaliteit van de krant. Nu is voorgesteld een nieuw project op te starten dat zich richt op jonge instromers. Met het binnenhalen van jonge mensen denken we dat te kunnen bereiken”, meent de voorzitter.

Lazaroms is blij dat er snel resultaat is geboekt. Hij denkt dat er bij de werkgevers enige schrik was over de hardheid van de acties.

“We hebben de boodschap over kunnen brengen, maar het zijn voorlopig alleen maar woorden. In ieder geval kunnen de journalisten nu weer doen wat ze het liefst doen en dat is zich op nieuws richten en stukjes tikken.”

Het akkoord geldt niet alleen voor de Bredase krant, maar voor bijna alle dagbladen in Nederland die zich vorige week achter de actievoorstellen schaarden.