Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens

'Klaas Dijkhoff meest bijbeunend en reizend kamerlid'

Politiek

BREDA/DEN HAAG - Het Bredase VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff blijkt het kamerlid met de meeste bijverdiensten en de meeste dienstreizen. Bovendien blijkt hij erg populair: hij ontving meer cadeaus dan enig ander kamerlid.

Tenminste, dat blijkt uit de opgave van hemzelf. Dijkhoff gaf geheel volgens de regels aan hoeveel cadeaus (pdf) hij van boven de vijftig euro ontving, en waar hij voor zijn werk als Tweede Kamerlid allemaal naartoe ging. Een keer of wat Brussel, New York, Washington, Kazachstan, om maar eens wat reisbestemmingen (pdf) te noemen.

Zijn bijverdiensten komen uit zijn werk als fractievoorzitter van de VVD in de Bredase gemeenteraad: 18.000 euro per jaar. Da's meer dan zijn bijklussende partijgenoot Ton Elias, die ontving 12 mille van zijn Ton Elias BV. Kathleen Ferrier van de het CDA komt qua geld niet in de buurt. Ze had echter wel tijd voor 21 bijbaantjes (pdf), al dan niet bezoldigd.

Dijkhoff laat in de NRC weten niet echt verbaasd te zijn. "Als je alles opgeeft, zoals ik doe, dan wordt alles zichtbaar." Andere politici blijken minder invulgetrouw, zag de Bredase VVD'er. Want genoeg van zijn collega's heeft niks aan te geven. Net als vroeger bij de douane.