Roken, nu weer officieel in café Victoria. foto Guido van der Kroef/www.iizzoo.nl
Roken, nu weer officieel in café Victoria. foto Guido van der Kroef/www.iizzoo.nl

Meerderheid Bredase horeca houdt zich aan rookbeleid

Nieuws

BREDA – Uit een enquête van BredaVandaag.nl onder horecagelegenheden in het centrum van Breda blijkt deze week dat het merendeel, ruim 65 procent, van de uitbaters zich houdt aan het rookbeleid.

In juli van dit jaar maakte het ministerie een aanpassing in het rookverbod. Den Haag bepaalde dat in cafés kleiner dan zeventig vierkante meter wel gerookt mag worden. Een update:

In totaal reageerden 25 respondenten op de enquête, zowel restaurants als cafés. Zeventien daarvan melden zich aan de wet te houden en roken niet toe te laten. Drie horecaondernemers verzetten zich tegen de rookwet en vijf in beperkte mate.

“Ik denk dat oneerlijke concurrentie ontstaat door het toe te staan in kleine zaken en dat grote zaken de regels aan hun laars lappen door de lage boetes voor lief te nemen.”

Uitzonderingen
De vijf zaken volgen de maatregel maar deels op door of in het weekend of ’s avonds roken toe te staan. Verder blijkt dat deze vijf uitbaters zich wel aan het rookbeleid willen houden wanneer er strenger wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Drie ondernemers geven aan ook dan niet mee te willen werken.

“Je kunt mij geloven dat de boetes een schijntje zijn vergeleken met de omzetten die worden behaald.”

Omzetdaling
Bij bijna de helft van de horecagelegenheden, zo’n 44 procent, zou er sprake zijn van omzetverlies. Bij het zelfde aantal zaken is de omzet gelijk gebleven. In drie gevallen, twaalf procent is de omzet juist gestegen. Het is niet bekend of dit de zaken zijn die zich niet aan het rookbeleid houden.

In het verlengde daarvan zegt bijna vijftig procent van de respondenten begrip te hebben voor collega horecaondernemers die zich niet aan het rookbeleid houden. Slecht vijf melden dat zij juist geen begrip kunnen opbrengen.

Rookbeleid functioneert slecht
Een conclusie kan naar aanleiding van de enquête als een zekerheid worden getrokken. Een ruime meerderheid vindt dat het rookbeleid slecht functioneert. Dat is ruim negentig procent.

“Het rookbeleid is een wassen neus. Ik ben een van de weinige uitbaters die zich vanaf het begin heeft gehouden aan het rookbeleid. Ik merk dat bepaalde vaste klanten pas na twee uur komen omdat ze ergens anders mogen roken.”

De meeste uitbaters menen dan ook, eveneens meer dan negentig procent, dat de controles van de VWA slecht of te weinig worden uitgevoerd. Slechts twee ondernemers zijn hierover tevreden.

”Er moet regelmatiger worden gecontroleerd en geef ook boetes aan de overtredende rokers in openbare gelegenheden.’

In totaal reageerden 25 respondenten op de enquête van BredaVandaag.nl. De uitbaters mochten anoniem reageren.