Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens

Klaas Dijkhoff stopt als fractievoorzitter VVD Breda

Politiek

BREDA - Fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff geeft per 1 januari zijn functie als fractieleider over aan collega-raadslid Patrick Ernst. Zijn werkzaamheden als VVD Tweede Kamerlid zijn moeilijk te combineren.

De wisseling van de wacht houdt niet in dat Dijkhoff (30) Breda helemaal de rug toekeert. Hij blijft raadslid voor de Bredase VVD. “Dat zou niet logisch zijn”, legt Dijkhoff uit. “We hebben altijd gezegd dat mochten de functies niet meer te combineren zijn, we op tijd ingrijpen. Dat hebben we nu gedaan.” Volgens het Tweede Kamerlid zijn het Kamer- en raadswerk wel degelijk goed te combineren.

Op 1 januari neemt Patrick Ernst het stokje over van Dijkhoff. “Interne hebben we dat besproken en gekozen voor Patrick”, stelt Dijkhoff. “Hij combineert ervaring en ambitie. Daarnaast heeft hij het belangrijke dossier Financiën, dat hij uitstekend in de vingers heeft.”

Dijkhoff begon in juni 2010 in de Tweede Kamer met onder meer de portefeuille Ontwikkelingssamenwerking. Daar zijn inmiddels Europese Zaken, Mensenrechten, Internationale Verdragen, Non-Proliferatie en Consulaire Zaken voor in de plaats gekomen. Niet alleen won de landelijke VVD de verkiezingen, ook in Breda werd de partij de grootste na de verkiezingen in maart 2010.

Patrick Ernst stelt dat de fractie de ingezette koers zal blijven volgen: “Veiligheid en het bevorderen van de lokale economie blijven speerpunten voor de VVD-fractie. Ook is het cruciaal dat we als Breda ons huishoudboekje op orde houden zonder lasten te verzwaren. De afgelopen jaren hebben we te ruim boven onze stand geleefd. Tevens zal de VVD-fractie zichtbaar blijven in de stad en ook daarbuiten. De regio wordt steeds belangrijker en we zullen onze blik moeten verruimen.”

Binnen de VVD-fractie wisselen straks verschillende woordvoerdersschappen.