foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Monteur wijzerplaten Grote Kerk blauwbekt op 60 meter

Algemeen

CENTRUM -De klok van de Grote Kerk loopt weer, maar of de monteur die de reparatie verrichtte weer helemaal is bijgekomen valt te bezien. De technische man moest dinsdagmiddag onder barbaarse omstandigheden voor twee uur de toren op.

In de ogen van stadsbeiaardier Jacques Maassen verdient de monteur een medaille. "Daarboven op een meter of zestig is het goed koud. Dat scheelt een aantal graden met de begane grond. Ik denk dat het daar wel -18 graden is. Hij moest een aantal keer zelfs zijn handschoenen uit om van die kleine moertjes aan te draaien."

Volgens Maassen is het niet helemaal duidelijk wat er loos was. De monteur heeft in ieder geval relais vervangen en sindsdien doen de wijzers het weer. "Er waren relais kapotgegaan aan de noordelijke wijzerplaat. De wijzerplaten zijn sowieso onderhevig aan slijtage en aan een beurt toe. De kans bestaat nu dat het euvel weer voorvalt", meent Maassen.

De stadsbeiaardier constateerde maandag dat alle vier wijzerwerken stilstonden. Volgens de gemeente, eigenaar van de toren, ontstond het mankement niet door de vorst van afgelopen tijd.