http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41125/2010-12-27/nieuwe-hoop-voor-bishop-tower-claudius-prinsenlaanbeeld Butzelaar Van Son Architecten
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41125/2010-12-27/nieuwe-hoop-voor-bishop-tower-claudius-prinsenlaanbeeld Butzelaar Van Son Architecten

Ontwikkelaar claimt mogelijk 5 miljoen euro van Breda

Economie

BREDA - Als de gemeente Breda en projectontwikkelaar Newcon er niet uitkomen, claimt de ontwikkelaar ruim 5 miljoen euro van de stad. Newcon heeft de ontwikkelrechten voor de Bishop Tower aan de Claudius Prinsenlaan, waar nu nog de Pellikaan is gevestigd. Breda zette vorig jaar een streep door die plannen.

Aanstaande woensdag komt de zaak bij de Adviescommissie bezwaar. Ook volgen er nog gesprekken tussen algemeen directeur Peter van den Boogaard en het college. "De claim ligt er nog niet, dat is niet de volgorde", stelt Van den Boogaard.

"Er zijn destijds afspraken gemaakt op basis van de structuurvisie", legt de directeur uit. "En die moet je nakomen." Het college besloot echter door de crisis een aantal projecten te schrappen, waaronder de 80 meter hoge Bishop Tower op de hoek van de Heerbaan en de Claudius Prinsenlaan.

Giovanni van Eijl, eigenaar van Amrath hotelgroep, is eigenaar van de grond, Newcon heeft de ontwikkelrechten. De kosten voor de aankoop van de grond en het werk dat in de voorbereidingen is gestoken door Newcon lopen op tot ruim vijf miljoen euro. Als de gesprekken op niets uitlopen, eist de projectontwikkelaar die terug van de gemeente.