Dinsdag 13 maart. Een ontsnapte gevangene heeft zich op het dak van Den Hey-Acker verschransd. foto Perry Roovers
Dinsdag 13 maart. Een ontsnapte gevangene heeft zich op het dak van Den Hey-Acker verschransd. foto Perry Roovers

CDA en PvdA: debat met staatssecretaris over Den Hey-Acker

Politiek Den Hey-Acker

MASTBOS/DEN HAAG - Het CDA en de PvdA willen een debat met staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie & Veiligheid)over de incidenten bij jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. Dinsdagavond stond daar een gedetineerde urenlang op het dak. Ook de VVD Breda gaat vragen stellen.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) gaat inmiddels niet meer uit van ‘incidenten’. “Dit is een partoon”, stelt ze. “Dinsdagavond heb ik van de staatssecretaris een brief gevraagd met tekst en uitleg over de situatie. Het is bijzonder ongeloofwaardig dat Teeven vorige weke nog zei dat de situatie bij Den Hey-Acker beheersbaar is”, aldus Van Toorenburg.

De gevangene ontsnapte gisteren uit een luchtruimte door ruiten kapot te gooien met stenen. Daarna hield hij de politie, de brandweer en een zwaar bewapend arrestatieteam van half zes ‘s avonds tot 22.00 uur bezig. Hij jouwde ze uit, gooide met bakstenen en stak zijn middelvingers op.

Ook de PvdA in de Tweede Kamer is onthutst over het incident in de jeugdgevangenis. Raadslid Boaz Adank van de VVD stelt donderdagavond de situatie aan de kaak tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraadsvergadering.

Straks brief vragen aan Teeven over weer een exces in Den Hey-Acker. Hoezo onder controle?

— M van Toorenburg (@MvanToorenburg) March 14, 2012