Afbeelding

‘Tandartsen onterecht de zwarte piet toegeschoven’

Economie

BREDA - In Breda is er volgens de website zorgkiezer.nl sprake van flinke prijsvariaties in de behandelingen bij tandartspraktijken. Wat maakt het verschil? Dat blijkt vaak lastig uit te leggen.

Monique Baudoin van Tandartsenpraktijk Van Turenhout, die op de website als een van de duurdere praktijken naar voren komt, zegt dat de prijsverschillen meestal te maken hebben met de soort praktijk. De een richt zich bijvoorbeeld meer op de service, meent zij.

“Wij werken altijd met de nieuwste apparatuur. En we zijn een redelijk kleine praktijk die snelle en goede service biedt”, zegt Baudoin.

Maar dat is niet het enige volgens haar. Ook de zorgverzekeraars spelen een rol. Volgens Baudion krijgen tandartsen vaak onterecht een zwarte piet toegespeeld.

Dat vindt ook tandarts Dominique van Ravels van Tandartsenpraktijk Centrum Breda die prijstechnisch redelijk gunstig op zorgkiezer.nl is terug te vinden. Ook hij vindt dat de zorgverzekeraars een deel van het probleem zijn.

“De hoogte van de tarieven zijn niet het grootste probleem. De bedragen die de zorgverzekeraars uitkeren zijn lager geworden terwijl de premies omhoog gaan. Daar ligt een deel van de boosheid van de consument”, meldt de tandarts.

Van Ravels legt uit dat de prijzen, ‘als het goed is’, gemiddelden zijn van bedragen die in het verleden voor een behandeling werden gevraagd. “Daarnaast verschilt het nogal hoe een tarief is opgebouwd. Neem als voorbeeld het aanbrengen van een vulling. Soms wordt een volledige verdoving gevraagd of moet er worden gepolijst. Dat zijn extra kosten.”

Het gaat er wel om hoeveel tijd een tandarts per behandeling kwijt is, meent Van Ravels. “Uiteindelijk draait het om een ding en dat is fatsoen. Je wilt toch dat je klanten terugkomen."