Afbeelding

Fonds kost ondernemer binnenstad tussen 350 en 550 euro

Economie

CENTRUM – De ondernemers in de binnenstad dragen straks op jaarbasis 350 tot 550 euro bij aan het ondernemersfonds. Dat zegt Jos Koniuszek, voorzitter van het Retail Platform dat de regie voert in de ontwikkeling van het fonds.

De bijdragen komen in een pot waaruit onder meer de promotie van de binnenstad wordt gefinancierd.

Het bedrag is gebaseerd op de locatie van de winkels in de binnenstad. Zo zullen de winkeliers in de inloopstraten, waaronder de Boschstraat, de Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat, Wilhelminastraat en de Ginnekenweg-Noord met 350 euro het minst bijdragen.

De ondernemers in de straten rond de voetgangerszone, zoals de Nieuwstraat, St. Annastraat, Catharinastraat en de Waterstraat zijn straks 450 euro kwijt. De winkeliers in de voetgangerszone en op A-locaties betalen het hoogste bedrag. Dat wordt 550 euro.

Het Retail Platform wijst op de aparte status die de inloopstraten krijgen. Het idee is dat deze winkelgebieden niet hoeven te betalen met wat er op de Grote Markt wordt geïnvesteerd.

“We hebben het al aan de veel ondernemers gecommuniceerd. Maar er bestaat nog wel onzekerheid onder sommigen. Ze vragen zich af wat het precies inhoudt. Het is aan ons om dat goed toe te lichten. Daar zijn we mee bezig”, zegt Koniuszek.

Dat grote ketens zoals de V&D en de Hema niet meer betalen dan de kleinere winkels in hun omgeving zal volgens de voorzitter van het Retail Platform geen onvrede onder die laatste groep veroorzaken.

“Ik verwacht niet dat er onvrede zal ontstaan onder de winkeliers, want daarvoor is het bedrag te klein. Buiten dat investeren die grote zaken in eigen campagnes, waar de hele binnenstad profijt van heeft”, meent Koniuszek.

Het ondernemersfonds is een onderdeel van een compleet actieplan voor het winkelgebied dat het Retail Platform eind mei begin juni wil presenteren. Dan mogen de ondernemers hun stem uit brengen.

“De meerderheid bepaalt. In het plan zitten ook weer actieplannen van de deelgebieden. Voor de inloopstraten staat vermeld dat ze vrijwel 100 procent van hun bijdrage in hun eigen gebied mogen investeren”, legt de voorzitter uit.

Verder is het Retail Platform in gesprek met het stadsbestuur over een bijdrage van de gemeente. “Verschillende wethouders hebben gezegd dat ze het bedrag verdubbelen dat de ondernemers zelf opbrengen. Snel gerekend gaat het dan om 450-duizend euro.”

Koniuszek meldt dat ook de eigenaren van het onroerend goed, verenigd in het VCOB, een bedrag in de pot stoppen. Hoeveel is nog niet bekend.