Afbeelding

‘Vuelta levert Breda minimaal drie miljoen euro op’

Economie

BREDA – Hogeschooldocent Albert van Schendel weet het zeker. Wanneer Breda tijdens de Vuelta als start en finishplaats fungeert in een etappe brengt dat de stad minimaal drie miljoen euro op. ‘Juist in deze tijd van crisis moet je investeren in sportevenementen van deze grote.’

BREDA – Hogeschooldocent Albert van Schendel weet het zeker. Wanneer Breda tijdens de Vuelta als start en finishplaats fungeert in een etappe brengt dat de stad minimaal drie miljoen euro op. ‘Juist in deze tijd van crisis moet je investeren in sportevenementen van deze grootte.’

Een paar weken geleden werd bekend dat de organisatie van de Spaanse wielerronde Breda als plan b ziet wanneer een van de noordelijke provincies afhaakt in de race voor het binnenhalen van een etappe. Binnenkort maakt Jos Vaessen, directeur van de stichting La Vuelta Hollanda 2015, bekend hoe de Nederlandse etappes zullen gaan lopen.

Van Schendel is er van overtuigd dat Breda zo’n kans niet moet laten schieten. Ondanks een investering van 500-duizend euro. “Het is een kwestie van politieke keuzes maken door de gemeenteraad. De overheid heeft een aanjaagrol en het bedrijfsleven is ook gebaat bij dergelijke kansen.”

De NHTV-docent is geen onbekende in de wereld van sportevenementen. Hij is al jaren betrokken bij landelijke organisaties die grootschalige gebeurtenissen evalueren. Hij zit onder andere bij de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP), een samenwerkingsverband tussen onder meer hogescholen en NOC*NSF.

Zo was Van Schendel betrokken bij het onderzoek naar de effecten van de Vuelta 2009 in Drenthe. “Daarin hebben we gekeken naar de economische resultaten. Die waren erg goed. Maar ook naar de inwoners. Die vonden het qua beleving fantastisch.”

Waarom moet Breda blij zijn met zo’n groot sportevenement?
“Het is op verschillende gebieden goed voor de stad. Dat hebben we samen met de universiteiten van Wageningen en Tilburg onderzocht. Natuurlijk de economische impact en die geldt niet alleen voor de horeca. Ook de overheid met parkeergelden en btw-inkomsten profiteert. Daarnaast zijn er extra inkomsten voor de energiemaatschappijen en telecombedrijven.”

En wat nog meer?
“Er hangt ook een enorme promotionele waarde aan vast. Verder trekt het jongeren aan en bindt hen ook aan de stad. In het algemeen is het een van de redenen waarom mensen graag naar Breda om te komen, werken en recreëren. Evenementen zijn een middel om krimp te voorkomen. Dat is de bijdrage van vrijetijdseconomie.”

Waarom is Breda interessant voor een grote wielerronde?
“Ik ben bestuurslid van de Stichting de Goede Ontsnapping die is opgezet door onder andere de NHTV. Die organisatie zet zich in om de wielercultuur in West-Brabant, die een lange geschiedenis kent, te vermarkten. We hebben de ambitie en spreken die uit.”

Waarom is binnenhalen van een etappe nog niet gelukt?
“Anderhalf jaar geleden werd ik door de gemeente uitgenodigd om hierover te praten. Zij spraken hun interesse uit in het naar Breda halen van een grote wielerronde. Ik heb sindsdien niets meer vernomen. Ik weet ook niet of ze actief hebben gelobbyd. Wij hebben onze ambitie uitgesproken, maar het is aan de gemeente om het aan te zwengelen en het zelfde uit te dragen en dat bij Jos Vaessen kenbaar te maken.”