Het Rat Verleghstadion gezien vanuit de lucht. foto Wijnand Nijs (met dank aan Helicentre.nl)
Het Rat Verleghstadion gezien vanuit de lucht. foto Wijnand Nijs (met dank aan Helicentre.nl)

Rat Verlegh Stadion redt NAC niet

Algemeen evenementen

ANALYSE – De nieuwbakken NAC-directeur Stefaan Eskes heeft wilde plannen. De club kan in zijn ogen op commercieel gebied veel meer geld binnenhalen. Met name het gebruik van het stadion voor evenementen heeft potentie. Maar de voetbaltempel is simpelweg niet geschikt.

Vorige week werd bekend dat een plan van een evenement rond een EK-wedstrijd van het Nederlands elftal geen doorgang vindt. De initiatiefnemer trok zich terug, is de officiële lezing. Dat er geen mogelijkheden zijn om iets op het veld te organiseren, lijkt een betere verklaring.

Een evenement kan plaats vinden met publiek op de tribune zoals gewoonlijk tijdens wedstrijden. Naast voetbal kan dat een andere sport zijn. Bijvoorbeeld hockey of American football, zoals Eskes eerder in een interview aanhaalde met BredaVandaag.nl. Toch lijkt dat wat beperkt. Optredens met een groot podium en publiek op het veld, wat het meeste geld kan opleveren, zijn voorlopig een utopie.

Het is praktisch niet mogelijk om zo'n podium en alle materialen die benodigd zijn voor een muzikaal evenement op het veld te krijgen. Een te kleine toegang is het probleem. Een hijskraan lijkt een te dure oplossing en alles handmatig versjouwen is ook te kostbaar.

Maar een gebrek aan voldoende vluchtwegen is het grootste obstakel. De grachten zijn een sta-in-de-weg voor het publiek op het veld dat in geval van nood het stadion moet verlaten.

De kersverse directeur loopt nu al tegen de grenzen van de (on)mogelijkheden aan. Alleen een investering in de voetbaltempel kan de kans op komst van een evenement de vergroten. Maar geld is er niet. NAC heeft al moeite genoeg om te overleven. Ook de gemeente, eigenaar van het stadion, heeft geen geld. De redding lijkt te moeten komen van een geldschieter van buitenaf.

Wat rest zijn evenementen op de naastgelegen parkeergelegenheid. Maar of dat een toevoeging zal zijn, valt te betwijfelen. De insteek van Eskes valt te bewonderen. Helaas voor hem kan het Rat Verlegh Stadion naast inkomsten uit de 17 thuiswedstrijden per jaar vooralsnog niet zorgen voor de redding van NAC.